Nagyvilág

Szíriai menekültek hánykolódtak a Földközi-tengeren

Több mint négyszáz, többségében szíriai menekültet mentett ki egy Görögország és Szicília között sodródó hajóról egy spanyol kutatóhajó és egy izlandi járőrhajó.

A bajba került emberek utolsó csoportjának partra szállítását szerda délutánra ígérték.

A menekültek hat napon át sodródtak, mivel hajójuk hajtóművei elromlottak. Az utasok, akik közt több gyerek is volt, már kezdtek kiszáradni, amikor rájuk találtak. A szerencsétlenül járt emberek közül 194-et már kedden délután a szárazföldre juttatott az izlandi járőrhajó, kaptak élelmet, innivalót és takarókat is. Néhányan beszélnek angolul, a hatóságok igyekeznek többet megtudni személyazonosságukról.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának legfrissebb adatai szerint ebben az évben több mint 3400 menekült halt meg a Földközi-tengeren, miközben Európa felé tartott. A kockázatos tengeri útnak 207 ezer ember vágott neki idén, csaknem háromszor többen, mint a líbiai polgárháború évében, 2011-ben, ami 70 ezres menekültcsúcsot hozott. Világszinten is rekordot döntött azoknak a száma, akik vízi úton igyekeztek egy másik országba menekülni. Összesen 384 ezer ember próbálkozott ezzel, 4272-en nem élték túl az utat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik