Nagyvilág

Orbán legsúlyosabb veresége 2010 óta

orbán viktor szöulban (orbán viktor, szöul, )
orbán viktor szöulban (orbán viktor, szöul, )

Cseh és orosz lap foglalkozott a magyar helyzettel és a magyar-orosz kapcsolatokkal.

A Déli Áramlat gázvezeték projektjének eltemetése nagy valószínűséggel Orbán Viktor “legsúlyosabb veresége 2010-es nagy választási győzelme után” – véli a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap keddi jegyzetében.

Az “Orbán Viktor keleti veresége” című jegyzet szerzője, Martin Ehl, a lap külpolitikai rovatvezetője rámutat: az internetadó elleni tüntetések után a Fidesz támogatása csökkenni kezdett, de ez nem sokat jelent, mert választásra csak több mint három év múlva kerül sor. “Orbán Viktor számára azonban a legrosszabb az, hogy a miniszterelnök ezúttal nem háríthatja át senki másra a felelősséget, hiszen azt a céget is, amelynek az oroszországi gázimportot kellett volna bebiztosítania, az általa ellenőrzött állam vette meg” – zárja jegyzetét a cseh újság.

A kijevihez hasonlítják a magyar tüntetést

Magyarország szuverenitása ott végződik, ahol az Egyesült Államok és az Európai Unió érdekei kezdődnek – állítja a Komszomolszkaja Pravda című orosz napilap munkatársa, akinek magyarországi tapasztalatait és véleményét kedden adta közre a bulvárnak számító újság. “Hogyan büntette meg az Egyesült Államok Magyarországot Oroszországhoz fordulásért” című írásában Darja Aszlamova az internetadó elleni október végi Kossuth téri tüntetést a kijevi főtéren tavaly november végén kitört hatalomellenes tiltakozó megmozdulásokkal hasonlította össze. Azt írta, hogy “fiatalok Putyint és Orbánt együtt ábrázoló zászlókat lengetnek, ‘No Russia’ feliratú plakátokkal (állnak), és azt kiabálják, hogy ‘Oroszok, menjetek haza’. Megdörzsölöm a szemem, és azt kérdezem, hol vagyok? Kijevben vagy Magyarországon?”

A Komszomolszkaja Pravda munkatársa Budapest és Washington kapcsolatát jellemezve az Egyesült Államoknak a magyar kormányfő ellen kitervelt támadásáról írt, majd megjegyezte: “Ha valaki van olyan bátor, hogy Oroszországgal tart fenn kapcsolatot, azt azonnal megbüntetik. Lásd a mi ‘bolgár testvéreinket’, akik a Washingtonból érkezett felszólításra késlekedés nélkül elutasították a Déli Áramlatot.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik