Nagyvilág

Magányos terrorista ölte meg a magyar nőt

A nyomozás jelenlegi állása szerint nem állt kapcsolatban terrorszervezetekkel az a nő, aki néhány nappal ezelőtt megölt egy amerikai állampolgárságú magyar óvónőt az Egyesült Arab Emírségekben.

Ibolya Ryant Abu-Dzabi egyik bevásárlóközpontjának mosdójában késelte halálra egy terroristanő. A feltételezett tettes a gyilkosság elkövetése után két órával egy házi készítésű pokolgépet helyezett el egy másik amerikai állampolgár háza előtt. A robbanószerkezetet hatástalanították, senki nem sebesült meg, a gyanúsítottat pedig őrizetbe vették.

Biztonsági források szerint az elkövető magányos terrorista, nem állt kapcsolatban szélsőséges csoportokkal. “A gyanúsított dzsihadista weboldalakat látogatott, így sajátította el a terrorista ideológiát és így tanult meg robbanószerkezetet készíteni” – mondták a nevük elhallgatását kérő illetékesek, akik szerint a nő által összerakott pokolgép meglehetősen kezdetleges szerkezeteknek minősül. Bár a nő kifejezetten külföldiekkel akart végezni, az már véletlen, hogy mindkét célpontja amerikai állampolgár volt – írja az MTI hírügynökségi jelentések alapján.

Az AP amerikai hírügynökség értesülései szerint a Romániában született magyar nemzetiségű nő az elmúlt tizenöt évben négy különböző országban, köztük az Egyesült Államokban és Magyarországon tanított. Ibolya Ryannek két gyermeke volt.

A jómódú arab országban ritkák a terrorista támadások és erőszakos bűncselekmények. Ugyanakkor az emírségek egyike azoknak az arab országoknak, amelyek csatlakoztak az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nyugati légicsapásokhoz, és az Egyesült Arab Emírségekben működő amerikai nagykövetség októberben egy közleményében egy közösségi oldalon közzétett névtelen poszt tartalma miatt óvatosságra intette az országban tartózkodó amerikai állampolgárokat. Az online megjegyzés az arab országban lévő, amerikai, illetve más nemzetközi iskolák tanárai elleni merényletekre buzdított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik