Nagyvilág

A cseh államfő megvétózza a képviselők fizetésemelését

Miközben a közszférában a 3,5 százalékkal nőnek a bérek, a politikusok 14,5 százalékot szavaznának meg maguknak – Milos Zeman telhetetlennek nevezte őket.

“Ez egész egyszerűen telhetetlenség, amit – ha elfogadják – meg fogok vétózni” – jelentette ki Zeman hétfőn a dél-morvaországi Brünnben (Brno), megkezdve látogatását a régióban. “Meggyőződésem, hogy a képviselők és a szenátorok havi bérének szintén 3,5 százalékkal kell emelkednie” – hangsúlyozta az elnök.

Megegyezés nélkül 26 százalékkal nő a bér

A politikusok bérnövelésének kérdésével – a kétkamarás parlament tagjain kívül a törvény a kormánytagokat és az elnököt is érinti – decemberi ülésén foglalkozik a cseh parlament két háza.

Amennyiben a törvényhozók nem tudnak megegyezni a fizetésemelés mértékéről, januártól béreik még nagyobb mértékben, 26 százalékkal növekszenek. Ez annak következménye, hogy 2010 óta a politikusi fizetések takarékossági okok miatt nem változtak. Az akkor hozott döntés az idei év végén elveszíti érvényességét, és a politikusok bérei bizonyos szabályok szerint újra emelkednének. Így jött ki a 26 százalék, amelyet a törvényhozók nagy része igazságosnak tartana.

Ugyanakkor arról nemigen beszélnek, hogy az elmúlt években gazdasági gondok miatt a közszféra alkalmazottainak a bére sem emelkedett. A kormány döntése alapján januártól azonban az ő jövedelmük csak 3,5 százalékkal nő.

A kivárással jobban járnak

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) által vezetett kormánykoalíció ezért azt javasolta, hogy a politikusi bérek is 3,5 százalékkal nőjenek. A parlament két háza hosszú viták után 14,5 százalékos bérnövekedési javaslatot fogadott el. A CSSD elnöksége ezt követően felszólította képviselőit és szenátorait, hogy ezt a javaslatot utasítsák el.

Jelenleg egy törvényhozó bruttó alapfizetése 55 900 korona (1 korona 11,3 forint), ami különféle kiegészítésekkel, térítésekkel havonta akár 45 100 koronával is nagyobb lehet. A 3,5 százalékos béremelésnél az új alapfizetés 57 600 korona lenne, 14,5 százalékos béremelésnél 64 000, míg a 26 százalékosnál 70 400 korona.

A prágai sajtó úgy véli, hogy a törvényhozók egy része valójában arra játszik, hogy az ügyben az év végéig semmiféle döntés ne születhessen, és béreik a közvélemény nyomása ellenére is 26 százalékkal nőjenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik