Nagyvilág

Véres harcokat okozhat a keddi mészárlás

Mi lesz a véres merénylet következménye Izraelben?

Formálódik a harmadik intifáda Ciszjordániában, fejtegeti a Daily Beast amerikai hírportál. Benjámin Nethanjahú izraeli miniszterelnök kormányának megtorló intézkedései pedig csak olajat önthetnek a tűzre.

A keddi merényletet követő éjjelek furcsamód nyugodtan zajlottak Kelet-Jeruzsálemben, csupán néhány lövés és könnygázrakéta zaja törte meg a csendet. A jeruzsálemi zsinagógában mészárló palesztinok helyett az izraeli kormány megtorló intézkedései vették át a vezető hírek szerepét, melyek szerint már felszámolták annak a palesztinnak az otthonát, aki még októberben egy vasútállomáson végzett egy zsidó asszonnyal és gyermekével. Valószínűleg egyre intenzívebb kormányzati elrettentő politikával kell eztán számolni.

 Fotó: AFP/Abbas Momani

Erősödő szélsőségek mindkét oldalon

Izrael és a palesztinok kapcsolata már így is mélyponton van, és a szörnyű támadás után még mélyebbre süllyedhet. Ha emiatt a két oldal vezetői a legrosszabb ösztöneikre alapozva fognak dönteni, az mindkét táborban nagyobb teret engedhet a szélsőségeseknek.

Benjamin Netanjahú nem békekövetként, inkább az ország védelmezőjeként tekint magára. Kedden a támadásokért az összes felelősséget a Fatah vezetőjére, Mahmoud Abbászra hárította. Annak ellenére, hogy közismert, hogy az Izrael államot egyébként elismerő palesztin párt vezetője, bár eredménytelenül, de az erőszakmentesség mellett kötelezte el magát, és a palesztin belpolitikában annak a Hamásznak a kihívója, mely Izrael eltörlésére esküdött fel.

Megtorlás jön?

Joram Cohen, a Shin Bet, az izraeli titkosszolgálat feje is határozottan ellentmondott a miniszterelnöknek: “Abbászt nem érdekli a terror, nem is ösztönöz rá, még zárt ajtók mögött sem.”

Nethanjahú keddi sajtókonferenciáján üzent nyugati szövetségeseinek: “Szeretném látni az összes nyugati ország vezetőjének felháborodását. Megrökönyödést szeretnék látni.” Ezt több, főleg arab politikai elemző is úgy értelmezett, mint felhívást arra, hogy a nyugat egyezzen bele és támogassa az izraeli kormány megtorló intézkedéseit.

Izrael és az EU viszonya egyébként történelmi mélyponton van. Az izraeli Haeretz napilapban nemrég kiszivárgott, hogy az uniókülönböző szankciókat tervez Izrael ellen, a legsúlyosabbak közt szerepel a nagyszabású projekteket érintő európai segédprogramokhoz való hozzáférés megszüntetése.

Netanjahú a hír hallatára azonnal konfrontálódott Barack Obama elnökkel.

Fotó: AFP

A palesztin oldal

A legutóbbi merényletek, ha mást nem is, azt remekül bizonyították, hogy Abbász pragmatizmusa nem elég visszafogni a saját szélsőségeit. Az egyre gyakoribb merényletek hangsúlyozzák politikai gyengeségét – a nagy rivális, a Hamász malmára hajtva a vizet. Hiába összpontosul Abbász körül  a palesztin középosztályt és a gazdasági elit, mely bár gyűlöli a megszállást, de kész lenne tárgyalni – úgy tűnik ez édeskevés, hogy rendet tartson a szélsőségesek körében.

A körkörös erőszakból torz módon pont a Hamász jön ki győztesen: Ők képesek a megtorló intézkedésekre hasonló erőszakkal válaszolni – mely rengeteg szavazót szerez nekik. Abbász engesztelő beszédei nem nyugtatják le a választókerületeket, ahol a megtorlásokban megsemmisült házak tulajdonosai élnek és a letartóztatott és/vagy megölt palesztinok rokonai.

Mindezek hátterében az egyre feszültebb kelet-jeruzsálemi légkör áll. Körülbeül 300 ezer palesztin él Kelet-Jeruzsálemben, akiknek az állammal való kapcsolata az elutasításon alapszik. Izrael azt állítja, nincs akadálya annak, hogy állampolgárok legyenek. De nagyon kevesen élnek az ezzel járó jogaikkal, nem jelennek meg a helyhatósági választáskon, mivel azzal úgy éreznék, hallgatólagosan hozzájárulnának a megszálláshoz.

Fotó: AFP/Gali Tibbon

Intifáda

Egyre több zsidó telepes érkezik Kelet-Jeruzsálembe. Az egyik városrész fölé magasodó sziklaszirtről letekintve izraeli zászlók sokaságát látni lobogni az egymás mellé zsúfolt lakások tetején. Pár évvel ezelőtt még nem ez volt a jellemző. Az állam több ezer új lakás építését tervezi az új lakók számára, ésegy új katonai akadémia felhúzásán is munkálkodik.

Politikai elemzők úgy látják, a keddi gyilkosságok után, a megtorló intézkedések hatására akár a harmadik intifáda is kirobbanhat, ami óriási véráldozatokkal járna a palesztin oldalon, éppen ezért próbálja minden eszközzel ezt megakadályozni Abbász. A fő probléma az, hogy a Hamász és a legnagyobb szövetsége a politikai agendával nem, ellenben annál több fegyveressel rendelkező Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet gyakorlatilag 2006 óta dolgozik a kirobbantásán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik