Nagyvilág

Ebola: mégsem hülye a mappás férfi

Kiderült, hogy az Ebola-fertőzött Amber Vinson ápolónőt ingujjban a repülőjéhez kísérő napszemüveges ember pont a biztonsági protokoll betartásáért felelt.

A nap ostobájának neveztük többek közt mi is azt a napszemüveges férfit, aki csütörtökön egy szál ingben, fekete nadrágban és egy mappával a kezében kísérte az Egyesült Államok második Ebolával fertőzött betegét ahhoz a repülőhöz, amely egy atlantai kórházba szállította őt.

Az internetes fórumokon sokan értetlenségüknek adtak hangot, amiért a férfi védőöltözet nélkül mutatkozott a beteg közelében, miközben négy másik ember szkafanderben segítette fel a gépre Amber Vinson ápolónőt. A Telegraph hírportál egyenesen „a biztonsági protokoll megsértésének” nevezte az esetet. Az ABC News viszont utánajárt, hogy valóban erről van-e szó.

Az már a videóban is látszik, hogy a mappás férfi közvetlenül nem érintkezik a beteggel és a védőöltözetes kísérőkkel sem, illetve bizonyos távolságot tart folyamatosan tőlük.

Ráadásul Amber Vinsonon egyelőre nem mutatkoztak súlyosabb ebolás tünetek, mint például a hányás vagy a vérzés, amivel a legkönnyebben átadható a kórokozó, így nem volt kiemelkedő kockázat a közelében tartózkodni. Mint ismert, a levegőben a vírus nem terjed, csak testváladékkal.

Az ABC News kiderítette, hogy a férfi nemhogy nem sértette meg a biztonsági protokollokat, hanem pont ő felelt értük. A védőöltözetben ugyanis korlátozott a mozgás és a látás, tehát valakinek a beteg szállításakor figyelni kell arra, hogy a szkafanderes ápolók még véletlenül se nyúljanak olyan dologhoz, amihez nem szabad. A mappás férfi feladata többi közt az volt, hogy szóban instruálja a kísérőket – mondta el a Vinsont szállító Phoenix Air sajtósa.

Érthető, hogy sokan az ilyenkor elvárható eljárás megsértése miatt aggódtak a látottak alapján, hiszen, mint nemrég fény derült rá, az első Amerikában kezelt ebolás kórházában is áthágtak több szabályt. De ez esetben épp az ellenkezőjéről volt szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik