Nagyvilág

Obama ebolaügyi főbiztost nevezhet ki

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy fontolóra vette egy ebolaügyi főfelelős kinevezését a járvány elleni küzdelem koordinálására.

Obama, aki az ebolahelyzet miatt csütörtökön immár másodszor is lemondta a vidéki kampányadomány-gyűjtő utazásait, ismételten elvetette az utazási tilalom bevezetésére vonatkozó javaslatokat. Kijelentette ugyanakkor, hogy a járvány sújtotta országokból az Egyesült Államokba beáramló utasforgalom leállításával szembeni kifogása nem filozófiai jellegű. Döntését azzal indokolta, hogy a járványügyi szakemberek és a történelmi tapasztalatok szerint a tilalom azt eredményezné, hogy az utasok különböző módszerekkel megpróbálnák eltitkolni, hogy eredetileg mely országból indultak útnak – adta hírül az MTI.

Az elnök elégedett a nemzetbiztonsági és a belbiztonsági tanácsadó, valamint Sylvia Burwell egészségügyi miniszter és a járványügyi hatóságot vezető Thomas Frieden eddigi munkájával. Ugyanakkor kijelentette, hogy a járvánnyal szembeni fellépés kezdeti szakasza után hasznos lehet, hogy az erőfeszítések összehangolásával egyetlen felelőst – az amerikai média és Obama szóhasználatával egy „cárt” – bízzanak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik