Nagyvilág

Újabb Ebola-gyanús esetek Spanyolországban

Három lázas beteget kezdtek kezelni csütörtökön a madridi III. Károly klinikán, akiknél felmerül a kór gyanúja.

Az egyikük egy Lagosból Párizson keresztül Madridba érkező utas, aki már az Air France járatán lázra és a hidegrázásra panaszkodott. Miután a francia gép leszállt a madridi repülőtéren, a hatóságok félreállították. A lázas beteget elkülönítették a többi utastól, és védőöltözetet viselő orvoscsoport vizsgálta meg a fedélzeten.

Az utast rendkívüli biztonsági körülmények között szállították kórházba. A mentőautó rendőri felvezetést kapott, még a sofőr is védőöltözetben volt. A további vizsgálatokat a III. Károly klinikán végzik el, ahol azt a spanyol ápolónőt kezelik, aki úgy kapta el a fertőzést, hogy ellátott egy ebolás beteget.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint az illetőt potenciálisan ebolagyanúsnak tekintik, amíg az ellenkezője nem bizonyosodik be. A repülőgépen 163-an utaztak, a vizsgálat idejére mindenkit a fedélzeten tartották, de később elhagyhatták a gépet. Csomagjaikat csak fertőtlenítés után kapják majd meg. A járatot törölték és a repülőt is teljesen fertőtlenítik.

Az El Mundo című napilap információi szerint lázzal jelentkezett a kórházban egy spanyol pap is, aki a napokban érkezett haza Libériából, ahol kapcsolatba került ebolás betegekkel. Egy harmadik ebolagyanús esetet is kezelnek a klinikán, az illetőnek szintén láza van. Ő korábban kapcsolatba került az ebolás spanyol ápolónővel, s így a hatóságok eleve a fertőzésveszély miatt megfigyeltek csoportjába sorolták.

A 44 éves Teresa Romerot hetek óta kezelik, orvosai szerint jobban van, állapota stabil. A kórházban további 15 embert tartanak karanténban, köztük az ápolónő férjét is, mert közeli kapcsolatban állnak az asszonnyal, így nem lehetett kizárni náluk a fertőzést.

Ellenőrzés a cseh reptereken

Az ebolafertőzés veszélye miatt a csehországi nemzetközi repülőtereken kedd reggeltől ellenőrizni fogják a külföldről érkező összes utast – jelentette be Svatopluk Nemecek cseh egészségügyi miniszter. “Az intézkedés Prága, Karlovy Vary, Pardubice, Ostrava és Brünn repülőtereire vonatkozik” – tette hozzá a miniszter csütörtöki prágai sajtótájékoztatóján. A belföldi légi járatokra az intézkedés nem vonatkozik. Svatopluk Nemecek nem tért ki arra, hogy a cseh reptereken átszálló, tranzit utasokat ugyanolyan ellenőrzésnek vetik-e majd alá.

Az egészségügyi miniszter szerint az utasok már a repülőgépen rövid kérdőívet kapnak majd, amelyen egyebek között fel kell tüntetniük, hol jártak az utóbbi 42 napban. Ez a kétszerese az ebola lappangási idejének. Ugyancsak fel kell tüntetni, hogy az illető hol fog tartózkodni Csehországban és meg kell adni egy telefonszámot, hogy veszély esetén kapcsolatba léphessenek velük a hatóságok. Amennyiben az illető olyan afrikai országban járt, ahol felütötte fejét az ebolafertőzés, úgy kötelező járványügyi vizsgálatnak kell alávetnie magát a repülőtéren. Ha valaki elutasítja a vizsgálatot, pénzbírsággal sújtják.

Prágában a vizsgálatokat azonnal a repülőtéren fogják elvégezni, míg a többi repülőtéren a regionális egészségügyi központok fogják megszervezni azokat. “Az intézkedések célja egyértelmű: szeretnénk, ha áttekintésünk lenne a kockázatos utasokról, hogy szükség esetén azonnal intézkedhessünk” – jelentette ki a tárcavezető. Az intézkedéseket szerdán hagyta jóvá a cseh nemzetbiztonsági tanács. Döntés született arról is, hogy a Prágától mintegy 130 kilométerre keletre fekvő Techonínben üzemképes állapotba helyezik az ottani katonai kórház speciális részlegét, ahol nyolc ebolavírussal fertőzött páciens tudnak egyszerre kezelni.

Csehországban eddig két ebolagyanús esetet kezeltek, de egyik sem bizonyult fertőzésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik