Nagyvilág

Európa megálljt parancsolna az Ebolának

Rendkívüli tanácskozást tartanak az Európai Unió egészségügyi miniszterei a jövő héten Brüsszelben, hogy fokozott óvintézkedéseket fogadjanak el a Nyugat-Afrikában pusztító Ebola-járvány továbbterjedése ellen - közölte pénteken az olasz egészségügyi tárca. Amerika katonai segítséget nyújt az érintett nyugat-afrikai országoknak.

Az unió soros, olasz elnökségének nyilatkozata szerint a jövő csütörtökre összehívott találkozón a repülőtéri biztonsági eljárások megerősítéséről lesz szó, hogy kiszűrhessék a betegeket az Ebola sújtotta országokból érkező utasok közül.

“A cél az, hogy növeljük a reagálási képességet a járvánnyal szemben, és csökkentsük Európára való átterjedésének kockázatát” – hangoztatja a nyilatkozat.

Beatrice Lorenzin, az olasz egészségügyi tárca vezetője már két napja közös uniós stratégiát szorgalmazott a járvány európai elterjedésének megakadályozására, mindenekelőtt a repülőterek szigorúbb ellenőrzését sürgetve.

Légihidat szerveznek

Brüsszelben pénteken bejelentették, hogy az EU “légihidat” szervez az Ebola által leginkább sújtott Sierra Leone, Libéria és Guinea megsegítésére. Az Európai Bizottság egyik szóvivője szerint a művelet már pénteken megkezdődött. Első járataként egy Boeing 747-es géppel 100 tonna segélyszállítmányt küldenek Amszterdamból a Sierra Leone-i fővárosba, Freetownba.

Saját adatai szerint a bizottság a járvány nyugat-afrikai kitörése óta már 180 millió euró segélyt (mintegy 55 milliárd forint) bocsátott az érintett országok rendelkezésére.

Soraya Saenz de Santamaria spanyol miniszterelnök-helyettes pénteken bejelentette, hogy a madridi kormány tárcaközi különbizottságot állít fel az Ebola-válság kezelésének “összetett és nehéz” feladataira. A politikus hozzátette, hogy egy tudományos testületet is létrehoznak az Ebola-elleni küzdelem támogatására.

A kormányfő is látogatóba ment az ebolás ápolónőhöz

Mariano Rajoy miniszterelnök a nap folyamán felkereste a madridi III. Károly kórházban Teresa Romero ápolónőt, a járvány első, Afrikán kívül megfertőződött betegét, aki állítólag súlyos, de stabil állapotban van.

Az AP hírügynökség tudósítója szerint Rajoy a látogatással a szakszervezetek és az ellenzéki politikusok bírálatát akarta ellensúlyozni, amely szerint a spanyol egészségügy nem gondoskodott az ágazat dolgozóinak a veszélyes járvány miatt szükséges felkészítéséről és védőfelszerelésekkel való ellátásáról.

A látogatás után a kormányfő meggyőződését fejezte ki, hogy a kórház orvosai, az ápolók és a személyzet többi tagja mindent elkövetnek Teresa Romero életének megmentéséért. “Tudniuk kell, hogy támogatjuk őket, és a spanyolok hatalmas többségének szolidaritását élvezik” – mondta.

A madridi egészségügyi hatóságok közlése szerint a 44 éves ápolónőt – aki egy Afrikából hazatért, azóta elhunyt Ebola-beteg spanyol paptól kapta el a fertőzést a III. Károly kórházban – kezelni kezdik a Zmapp elnevezésű Ebola elleni kísérleti gyógyszerrel, miután Spanyolországnak sikerült szereznie a világszerte rendkívül szűkösen rendelkezésre álló készítményből.

Amerika katonai segítséget nyújt

Az amerikai kongresszus hozzájárult pénteken, hogy a Pentagon 750 millió dollárt fordíthasson az Ebola-járvány elleni katonai segítségnyújtásra Nyugat-Afrikában.

Az összeget négy kongresszusi testületnek – a két ház katonai bizottságának és katonai beszerzési bizottságának – kellett jóváhagynia. Három bizottság jóváhagyását követőn pénteken James Inhofe, a szenátus katonai bizottságának rangidős tagja is feladta a törvényhozási felhatalmazást hátráltató ellenállását.

Inhofe ugyanakkor közleményben szögezte le, hogy az amerikai védelmi minisztérium továbbra sem közölte vele, hogy a hadsereg hogyan adja majd át feladatait más kormányzati szerveknek és nonprofit csoportoknak. Beleegyezését azzal indokolta, hogy a járvány miatt kialakult vészhelyzetben egyedül az amerikai haderő képes hatékonyan fellépni.

A 750 millió dollár arra elegendő, hogy egy fél évig fedezze Nyugat-Afrikába a mintegy 3900 katona részvételével végrehajtandó műveletek költségeit. A tervek szerint az amerikaiak egészségügyi elkülönítőket hoznak létre és segélymunkásokat képeznek ki. Libériában mintegy 300 katona már megkezdte a munkát.

Nem fertőződött a rendőr

A texasi egészségügyi hatóságok pénteken közölték, hogy negatívnak bizonyult annak a seriff-helyettesnek a vizsgálati eredménye, akit szerdán Ebola gyanújával szállítottak kórházba. A rendőr megfordult abban a lakásban, ahol az Egyesült Államokban Ebolával elsőként diagnosztizált libériai Thomas Eric Duncan lakott, aki szerdán belehalt a betegségbe.

Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra, Libériára, a Kongói Demokratikus Köztársaságra és Szenegálra is átterjedt.

A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik