Nagyvilág

Negatív lett a tesztje a prágai Ebola-gyanús betegnek

Az 56 éves, Libériából hazatért cseh üzletembert csütörtökön szállították kórházba, Ebolára hasonlító tünetekkel.

A férfin elvégzett vizsgálatok azonban kimutatták, hogy nem az Ebola vírusától betegedett meg – jelentette a Reuters a cseh sajtóban pénteken megjelent hírekre hivatkozva. A hírt elsőként a Zdravotnicky Denik egészségügyi híroldal jelentette, két kórházi forrásra hivatkozva. A lap információit később megerősítette a Mladá fronta Dnes című cseh lapnak Vladimir Valenta egészségügyi főfelügyelő és Svatopluk Němeček, cseh egészségügyi miniszter is.

A beteg 23 napja érkezett haza az Ebola-járványtól sújtott Libériából és magas lázzal szállították a prágai Na Bulovce kórházba. Vérmintáit egy berlini intézetbe küldték elemzésre, és ott állapították meg, hogy nem ebolás. Most azt vizsgálják, hogy esetleg maláriás lehet.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, az Ebola egyre közelebb érkezik Magyarországhoz. Macedóniában karantén alá helyeztek egy szállodát, ahol valószínűleg Ebola végzett egy brit férfivel, Szerbiában 708 embert helyeztek egészségügyi megfigyelés alá helyeztek egy esetleges Ebola-járvány megelőzésére, Spanyolországban pedig már  már hét embert helyeztek elkülönítőbe. A britek közben fokozott ellenőrzést vezettek be a forgalmas határokon.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik