Nagyvilág

Ez áll a gázai tűzszüneti megállapodásban

Megnyílhatnak a hosszú évek óta zárt övezet határai – áll a kedden elfogadott tűzszünet kitételei között.

A fegyvernyugvási megállapodás részeként egy hónapon belül megkezdik a tárgyalásokat olyan összetettebb dolgokról, mint a palesztin foglyok ügye vagy egy gázai kikötő létesítése – írja a Trust.org, amely összeszedte az egyezmény pontjait.

Azonnali lépések

A Hamasz és a többi fegyveres csoport megszünteti a tüzérségi és rakétatámadásokat Izrael ellen. Izrael felhagy a légicsapásokkal és a szárazföldi hadműveletekkel.

Izrael több határátkelőjét is megnyitja Gáza felé, hogy biztosítsa az áruk, a humanitárius segélyek és az újjáépítéshez szükséges eszközök, építőanyagok könnyebb beáramlását. Ez már egy két évvel ezelőtti megállapodásnak is része volt, de nem valósult meg. Egy külön megállapodás alapján Egyiptom is megnyitja a határt Gáza felé.

A Mahmúd Abbász vezette Palesztin Hatóságnak kell átvennie a Hamasztól a határátkelők ellenőrzését. Felügyelni kell, hogy ne kerülhessenek a Gázai övezetbe hadieszközök, valamint a bevitt építőanyagot – cementet és betonvasat – ne alagutak építéséhez használják fel.

Gáza újjáépítését a Palesztin Hatóság koordinálja nemzetközi segítséggel – ide értve az Európai Uniót, Katart, Törökországot és Norvégiát.

Izraelnek szűkítenie kell a határ menti tiltott övezeteket 300-ról 100 méterre, hogy a palesztinok több megművelhető földhöz jussanak.

A gázai partoktól számítva tíz kilométerre növelik az engedélyezett halászati övezetet az eddigi ötről, ami tovább bővülhet, ha a tűzszünet továbbra is fennáll.

Hosszabb távú egyeztetések

Tárgyalásokat kezdenek több száz palesztin fogoly szabadon engedéséről. Izrael a Gázában elesett katonái holttestének és személyes tárgyainak kiadását várja el a Hamasztól.

A Hamasz tengeri kikötőt akar Gázában, melyen keresztül áru- és személyforgalom is lehetséges. Izrael ezt nagyon szigorú biztonsági feltételek mellett tartaná elképzelhetőnek.

A Hamasz el akarja érni, hogy vessenek véget forrásai befagyasztásának, hogy ki tudják fizetni azokat a kormányzati alkalmazottakat és rendfenntartókat, akik tavaly év vége óta nem jutottak bérükhöz.

A palesztinok újjá akarják építeni a gázai repülőteret is, amelyet 1998-ban nyitottak meg, de 2000-ben Izrael lebombázta. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik