Nagyvilág

A brit akcentus, ami megrázta a világot

Az amerikai újságíró lefejezéséről készült iszlamista videó legijesztőbb részlete nem maga a kivégzés, hanem a gyilkosságot végrehajtó férfi hamisítatlan brit akcentusa volt. Ami rávilágított arra, Európának miért is kell aggódva figyelnie az Iszlám Állam erősödését.

Biztonságpolitikai szakértők és a brit nemzetbiztonság már több mint egy éve igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy ijesztően sok brit állampolgár csatlakozott a Szíriában, és már Irakban is harcoló Iszlám Állam (IS) szervezetéhez, és a brit lapokban is több cikk jelent már meg eddig is az aggasztó fejleményről. De úgy tűnik, erre csak most kezd el igazán felfigyelni a világ, a James Foley „lefejezését mutató” sokkoló propagandavideó hatására, amely leginkább azzal keltett feltűnést, hogy az amerikai újságírót kivégző iszlamista fegyveres nem egy közel-keleti (vagy pakisztáni, esetleg afganisztáni) férfi volt, hanem egyértelműen brit.


 James Foley. Fotó: Europress

John és a „Beatles”

Az önmagát a legtipikusabb angol keresztnéven, Johnként bemutató férfi a Guardian információi szerint már legalább egy éve, de lehet, hogy már 18 hónapja harcol az IS oldalán Szíriában, és egyike annak a három brit fegyveresnek, akiket a külföldi foglyok őrzésével bíztak meg. A brit lapnak egy volt fogoly és több szíriai forrás is megerősítette, hogy ő volt a csak „Beatles” néven emlegetett csoport vezetője, akinek egyik fő feladata volt a túsztárgyalások lefolytatása, és a rokonokkal való kapcsolattartás. Az egykori túsz elmondása szerint „John” intelligens, tanult férfi, aki vakon hisz az iszlám radikális értelmezésében.

A videót tanulmányozó nyelvészek elmondása szerint „John” egyértelműen brit akcentussal, egészen pontosan dél-angliai, londoni kiejtéssel beszélt. Paul Kerswill nyelvészprofesszor szerint London East End nevű részéről származhat a férfi, akinek akcentusa „a multikulturális londoni angol” jegyeit hordozza. Hasonló eszközökkel próbálják azonosítani az arcát eltakaró férfit a brit biztonsági szolgálatok is, hangazonosító szoftverek segítségével igyekezve találni egyezést a már az adatbázisokban lévő hangmintákkal. Peter Neumann professzor, a radikalizmust vizsgáló londoni ICSR (International Centre for the Study of Radicalisation) vezetője szerint a hatóságok már most tudhatják, hogy kit takart az álarc. A szakértő kijelentette, hogy „meg lenne lepve”, ha nem szűkítették volna le a kört „két-három emberre”.  

A brit iszlamisták a legkegyetlenebbek

A becslések szerint jelenleg nagyjából ötszáz brit állampolgár harcol Szíriában az Iszlám Állam oldalán, akik nem riadnak vissza a véres cselekedetektől – állítják terrorszakértők. Shiraz Maher (ICSR) a BBC-nek és az ITN-nek elmondta: a brit iszlamisták „nem a hátsó sorból nézik” az eseményeket, hanem a frontvonalban harcolnak, és képesek mindent megtenni – olyan dolgokat is, amit a helyiek már túl kegyetlennek tartanak. Részt vesznek fogolykínzásokban, lefejezéseket hajtanak végre és még öngyilkos merényletekre is hajlandóak. Maher szerint többségük eleinte azért utazott Szíriába, hogy segítséget nyújtson az embereknek, de egy idő után „megkeményedtek”, és már csak a harc a céljuk. És példájukat követve sok brit már csak azzal az egyetlen céllal csatlakozik az IS-hez, hogy az iszlám kalifátus megteremtéséért harcoljon, és bármire hajlandóak.

És visszatérnek Nagy-Britanniába

Az igazán aggasztó fejlemény, amire csak most kezdenek el igazán széles körben felfigyelni az emberek, hogy a harcokban megedződött iszlamisták egy idő után hazatérhetnek, és a brit sajtóban már februárban arról jelentek meg cikkek, hogy nagyjából 250 brit iszlamista tért vissza Szíriából szülőhazájába. Őket a brit hatóságok igyekeznek megfigyelés alatt tartani, és bizonyítékokat gyűjteni arra, hogy terrorizmus vádjával bíróság elé tudják őket állítani, de addig szabadon mozoghatnak.

Maher a Sky Newsnak adott interjújában kijelentette: az Iszlám Államhoz csatlakozott britek többsége nem tervezi, hogy visszatérne Nagy-Britanniába, de ha a nyugati hatalmak sikeresen akadályozzák az IS terveit, a szervezet vezetősége úgy dönthet, visszaküldi őket, hogy ott hajtsanak végre támadásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik