Nagyvilág

Már júliusban megpróbálták kiszabadítani a lefejezett újságírót

Pakisztáni származású brit követhette el a brutális gyilkosságot – írja brit lapokra hivatkozva az MTI.

„A célszerűség miatt állítják, hogy a Nyugattal és Amerikával harcolnak, de valójában csak szomszédjaikat terrorizálják és semmi mást nem kínálnak, mint az üres ábrándképük iránti rabszolgaságot és a civilizált magatartás összeomlását” – mondta Barack Obama amerikai elnök az amerikai James Foley brutális meggyilkolása után tartott beszédében, melyben arra is kitért, hogy nincs olyan isten, amely igazolhatná a gyilkosságot.

Az amerikai kormány közölte, hogy Foleyt július elején megpróbálták kommandósokkal kiszabadítani, de nem jártak sikerrel. A különleges egységek több mint húsz tagja vett részt a Pentagon irányításával lezajlott akcióban, amit személyesen Obama elnök rendelt el, miután hírszerzési információk szerint veszélybe került a foglyok élete. A szíriai polgárháború kezdete óta ez volt az első amerikai katonai akció az ország területén. Az Iszlám Állam több fegyverese életét vesztette a műveletben, amely azért nem járt sikerrel, mert nem találták meg a foglyokat. A különleges egységeket helikopteren vitték a helyszín közelébe.

A New York Times úgy értesült, hogy Foley szabadon bocsátásáért az Iszlám Állam több millió dollár váltságdíjat követelt. Az Egyesült Államok azonban nem hajlandó terroristákkal tárgyalni.

 James Foley 2011-ben Líbiában. Fotó: AFP

A brit lapok egybehangzóan állítják, hogy a James Foleyt lefejező csuklyás férfi londoni akcentussal beszéli az angol nyelvet. Ezt a Guardiannek a Lancasteri Egyetem lingvisztikaprofesszora is megerősítette. A Timesnak Szíriában korábban fogva tartott, de kiszabadult túszok azt mondták, hogy a férfit Johnnak hívják és egy pakisztáni származású britekből álló csoport tagja, amelyet nyugati foglyok őrzésével bízott meg az Iszlám Állam. A négyfős csoport létszáma és származása miatt a dzsihádisták körében „Beatles” néven ismert.

A Times értesülése szerint a brit titkosszolgálatok és különleges egységek első számú célpontja lett a Foleyt kivégző terrorista. Közben a Scotland Yard arra figyelmeztette a brit lakosságot, hogy a terrorellenes törvények alapján az amerikai újságíró lefejezéséről készült felvételnek a letöltése, terjesztése, sőt akár csak a megtekintése is bűncselekménynek minősülhet.

Észak-Irakban nagyszabású humanitárius segélyakcióba kezdett az ENSZ. Sátrakat és más, a létfenntartáshoz szükséges eszközöket visznek a térségben tartózkodó félmillió menekültnek. Egy teherszállító repülő már megérkezett Erbílbe, a rászorulóknak száz tonna segélyt – ponyvákat, konyhai eszközöket – hozott. Szeptember elejéig több mint kétezer tonna segély érkezik majd. A többszázezer menekültnek hirtelen kellett elhagynia otthonát, semmit nem vihettek magukkal, most embertelen körülmények közt küzdenek a túlélésért – mondta az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

Szerdán Washingtonban egy név nélkül nyilatkozó vezető azt mondta, a Pentagonban fontolgatják, hogy további katonákat vezényelnek Irakba, főleg Bagdad környékének védelmére. Az erősítés létszáma 300 alatti lehet a terv szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik