Nagyvilág

Orosz inváziótól tart a NATO

"Nagy a valószínűsége" annak, hogy Moszkva Ukrajna lerohanása mellett dönt - jelentette ki a NATO főtitkára. Közben az Európai Bizottság elnöke óva intette Putyint bármiféle katonai beavatkozástól. Kijev szerint pedig Oroszország 45 ezer katonát vont össze az ukrán határnál

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerint nincs jele annak, hogy Oroszország visszavonná csapatait az ukrán határ térségéből. Egy esetleges orosz beavatkozás esélyeivel kapcsolatos kérdésre válaszolva Rasmussen a Reuters brit hírügynökségnek hétfőn adott interjúban kijelentette: “Ennek nagy a valószínűsége”.

A kijevi vezetés az utóbbi napokban jelentette be, hogy sikerült diplomáciai eszközökkel megelőzni, hogy Oroszország humanitárius műveletnek álcázva szárazföldi offenzívát indítson a szakadárok védelmére. Moszkva pénteken jelentette be, hogy az orosz hadsereg befejezte a térségben folytatott hadgyakorlatát.

Rasmussen szerint az oroszok ürügyet keresnek a humanitárius segítség címén történő beavatkozásra, és olyan katonai erősítésre készülnek, amelyet “ilyen törvénytelen katonai műveletekhez Ukrajnában bevethetnének”. A NATO szerint az orosz humanitárius műveletet ürügyül használnák fel a kelet-ukrajnai megye ellenőrzéséért harcoló lázadók megmentésére.

Közben az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője arról számolt be, hogy Oroszország már 45 ezer katonát vont össze az ukrán határ mentén. Andrij Liszenko közlése szerint az orosz fegyveres erők jelentős mennyiségű hadieszközzel vannak jelen a térségben: 160 harckocsival, 1350 páncélozott harcjárművel, 390 tüzérségi fegyverrel, 150 Grad rakéta-sorozatvetővel, 192 katonai repülőgéppel és több mint száz helikopterrel.

EU-s figyelmeztetés Putyinnak

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hétfőn a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetése alatt figyelmeztette beszélgetőpartnerét, hogy elfogadhatatlan bármiféle egyoldalú katonai beavatkozás Ukrajnában, bármilyen ürüggyel is hajtsák azt végre, beleértve a humanitáriust is.

Hétfőn a Kreml kizárta, hogy egyoldalú humanitárius műveletbe kezdene. Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov Szocsiban tartott tájékoztatóján közölte: Moszkva kizárólag nemzetközi misszió keretében küldene humanitárius segítséget Ukrajnába. Kijevbena zonban továbbra sem zárják ki annak lehetőségét, hogy az orosz hadsereg humanitárius segítségnyújtás ürügyén benyomul Kelet-Ukrajnába.

A NATO nem tesz elhamarkodott lépéseket

Az Ukrajnával szembeni orosz agresszió Washington számára elfogadhatatlan, de az Egyesült Államok és a NATO nem tesz elhamarkodott katonai lépéseket, nem történt konkrét akció az észak-atlanti szövetség területe ellen – mondta hétfőn egy vezető amerikai külügyi tisztviselő Washingtonban külföldi újságíróknak.

Az Egyesült Államok mindenképpen el akarja kerülni, hogy az ukrajnai válságból amerikai-orosz kérdés legyen. Washington semmiképpen sem akarja, hogy a lázadók esetleg lelőjenek egy amerikai pilóta nélküli gépet vagy egyéb technikát – hangzott el a külügyminisztérium európai főosztályán tartott hétfői háttérbeszélgetésen.

A névtelenséget kérő tisztviselő kifejtette, hogy az Egyesült Államok még nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy az ukrajnai válsággal kapcsolatban valamilyen formában bevesse a légierőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik