Nagyvilág

Száz veszélyes bűnöző szökött meg a rakétatámadás után

Rablók és gyilkosok szabadulhattak a donyecki fegyveres lázadók közé – tudósít az AP hírügynökség.

Hétfőn a lázadók által uralt kelet-ukrajnai város fegyházát több rakétatalálat érte. A támadást kihasználva zavargás robbant ki, százhat rab menekült el, köztük gyilkosok, rablók és erőszaktevők. Legalább egy rab életét vesztette, hárman pedig súlyosan megsérültek a becsapódás miatt.

A múlt héten az ukrán biztonsági erők fokozták jelenlétüket és körbevették Donyecket. A rabok menekülése azután vált lehetővé, hogy a börtönt ellátó elektromos alállomást is találat érte, így működésképtelenné vált a biztonsági rendszer. A donyecki városi tanács szóvivője szerint különösen veszélyes bűnözők szabadultak el a fegyverekkel teli városban, ami komoly fenyegetést jelent.

 Fegyveres szeparatista járőrözik a börtönnél. AFP / Dimitar Dilkoff

Az ukrán biztonsági szolgálat szóvivője a lázadókat okolja a történtekért. Az egyik rab elmondta, hogy vasárnap este tíz órakor a rabok az alvókörletbe készültek, amikor a becsapódás történt. Az ukrán büntetésvégrehajtás szóvivője szerint 34 szökött rab visszatért a börtönbe.

Az összecsapásokban mindkét fél használ nehéz támadófegyvereket, amelyekkel azonban nincs lehetőségük a pontos célzásra, ezért gyakran ér találat lakóépületeket, lakossági intézményeket. Az egymilliós városból négyszázezren menekültek el. A legtöbb bolt bezárt, a nyitva tartókban is üresek a polcok. A városvezetés megpróbál fenntartani alapvető szolgáltatásokat, így a romok eltakarítását, szemétszállítást, alapszintű buszközlekedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik