Nagyvilág

Katasztrófa szélén áll Donyeck

A kelet-ukrajnai lakosság humanitárius megsegítését lehetővé tévő tűzszünet nem csupán lehetséges, de egyenesen elengedhetetlen - jelentette ki vasárnap az orosz külügyminiszter.

“Úgy véljük, hogy ez a kérdés nem tűr halasztást” – közölte Szergej Lavrov újságírók előtt Szocsiban. Oroszország hangoztatta, hogy nem akar egyoldalúan fellépni, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország pedig határozottan óvja Moszkvát minden, humanitárius misszió ürügyén végrehajtott katonai beavatkozástól.

“Most dolgozunk egy megállapodáson az ukrán féllel, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával és az ENSZ humanitárius szervezeteivel humanitárius segély sürgős eljuttatásáról Donyeck és Luhanszk megyébe” – mondta Szergej Lavrov.

A két város az oroszbarát szakadárok utolsó védőbástyája, amelyet az ukrán reguláris hadsereg több hete tartó nagyszabású offenzívája során ostromgyűrűbe zárt. A nyugati országok a lázadók felfegyverzésével vádolják Oroszországot, Moszkva tagadja a vádat.

Olekszandr Zaharcsenko, az önhatalmúlag kikiáltott “donyecki népköztársaság” “miniszterelnöke” szombaton kijelentette, hogy kész a fegyverszünetre, ha az ukrán hadsereg beszünteti a “körülzárt, humanitárius katasztrófa szélén álló” város elleni támadást.

Luhanszkban, amely megközelíthetetlen az újságírók számára, a hatóságok bírálták az egy hete tartó “blokádot”. A városban nem működik az áram- és a telefonszolgáltatás, nincs folyóvíz, az üzemanyag- és az élelmiszerkészletek rövid idő alatt kimerülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik