Nagyvilág

Bomba talált el egy donyecki börtönt, megszöktek a rabok

Egy fogva tartott meghalt, tizennyolc megsérült, százhat pedig kereket oldott, miután vasárnap éjjel lövedék csapódott a fegyintézetbe.

A kelet-ukrajnai város önkormányzatának közlése szerint a találat késő éjjel érte a Kirov kerületi 124-es számú büntetés-végrehajtási intézetet. A lövedék felrobbanása nyomán tűz keletkezett, és pánik tört ki mind az őrség, mind pedig a fogva tartottak körében.

A fejvesztett hangulatot használta ki a szökésre 106 fogoly. Mindannyian csupán kisebb súlyú bűncselekmények elkövetése miatt töltötték büntetésüket a javító-nevelő telepen. Nagy részük a reggeli órákban visszatért az intézetbe, miután rájöttek, hogy a környéken dúló harcok miatt mégis ott vannak a legnagyobb biztonságban. Jelenleg mindannyian a romok eltakarításában segédkeznek.

Ezzel egy időben szintén ágyúlövedék robbant a gorlovkai Bogojavlenszki székesegyház romjai közelében, ahol éppen szabadtéri hálaadó istentisztelet zajlott. A robbanás következtében hat pravoszláv hívő sérült meg, akiket kórházba szállítottak. A székesegyház épületét még az elmúlt csütörtökön érte telitalálat, azóta a gyülekezet a templomkertben tartja az istentiszteleteket.

Eközben az egyik internetes közösségi oldalon fényképeket osztottak meg a Donyeck megyei Sztyepanovka faluról, amelyet a szakadárok a település feladását követően Grad rakétavetőkkel tettek a földdel egyenlővé. „Ebben a virágzó kisközségben egykor boldog emberek élték felhőtlen életüket. Gyerekek játszottak az udvarokon, dolgos kezek művelték a kerteket, s hétvégenként menyegzőket tartottak az ifjú pároknak. Az orosz rakéták egyetlen éjszaka alatt rombolták le a több mint 200 éves falut” – írják a felvételek készítői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik