Nagyvilág

Dübörög a kegyetlen elefántcsempészet

A vadon élő állatokat elfogják a vadorzók, és addig verik őket, míg meg nem törnek, ezután kerülnek a thaiföldi elefánttáborokba.

A turisták szórakoztatására legalább 79 elefántot csempésztek be egy év alatt Thaiföldre állatvédők információi szerint. Az Elephant Family és a Traffic szervezetek hétfői közlése szerint az állatok 60 százaléka Mianmarból (Burmából) származik.

Bár Thaiföld az illegális üzletelés ellen erős kontrollal lépett fel, nagy eséllyel a csempészés tovább folytatódik, ha nem változtatják meg a lehető legsürgősebben az elefántok eredetének igazolására vonatkozó szabályokat – véli a Traffic, a vadállatok csempészése ellen tiltakozó szervezet. Információik és adataik a 2011 áprilisa és 2013 márciusa közötti időszakból származnak.

“Tudjuk, hogy vadon élő elefántjainkat Thaiföldön adják el a csempészek bandái. Azt használják ki, hogy Mianmar egyes régióiban szakadárok működnek, ezért ott nem tudjuk ellenőrzés alatt tartani a helyzetet” – mondta Aye Myint Maung mianmari környezetvédelmi miniszterhelyettes.

A kicsikre utaznak

Thaiföldön számos elefánttábort tartanak fenn a turisták szórakoztatására, ezek számára csempészik az állatokat. Mivel a látogatók elsősorban a fiatal borjakat kedvelik, ezek a csempészek elsődleges célpontjai. Az elefántokat ráadásul csak nyolcéves korukban kell regisztrálni, így könnyebb elvinni őket. Egy egészséges példány piaci értéke jelenleg 33 ezer dollár (7,5 millió forint) körül mozog.

A vadon élő állatokat sokkal könnyebb kicsempészni, mint a fogságban születetteket. A vadorzók szelíd példányokat használnak fel arra, hogy a vad csordát a csapdához tereljék. A verembe esett állatok közül kilövik az idősebbeket, a fiatalabbakat pedig a mianmari-thaiföldi határ közelébe viszik, ahol megkezdődik az elefántok “megszelídítése”, azaz szó szerinti betörése: a ládába zárt állatot addig verik, amíg meg nem törik – mondta el Chris Shepherd, a Traffic munkatársa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik