Nagyvilág

Lezuhant helikopter: 12 holttestet megtaláltak

Kétszáz méterre a parttól történt a Min-tónál a szerencsétlenség. Két túlélő van, ők súlyosan megsérültek.

Tizenkét holttestet találtak eddig abban az északnyugat-oroszországi tóban, amelybe egy Mi-8-as helikopter zuhant; folytatódik a kutatás a többi áldozat után – közölték hétfőn az orosz hatóságok. A tizenkét holttest közül eddig hetet azonosítottak. A kutatásban tíz búvár vesz részt.

A szerencsétlenség szombat este történt Murmanszk városától 400 kilométerre délre, egy nehezen megközelíthető területen, ahol a távközlési kapcsolatok sem működnek. A helikopter a Min-tóba zuhant, kétszáz méterre a parttól. Az előzetes feltételezések szerint a kedvezőtlen időjárási viszonyok okozhatták a katasztrófát.

A Mi-8-ason 18 ember tartózkodott, ketten súlyos sérülésekkel, de túlélték a balesetet, a többiek valószínűleg meghaltak. Az utasok listáján szerepel az északnyugat-oroszországi régió kormányzóhelyettese, a terület kormányának környezetvédelmi minisztere és az Apatit nevű bányászati vállalat több vezetője is.

A Mi-8-as típusú, polgári célokra, személyszállításra is használt helikopterekkel meglehetősen gyakoriak a balesetek. Tavaly e típusnak tíznél több balesete volt Oroszországban.

Az ezer tó vidéke Oroszországban

Oroszország ezen régiója, mely Finnországgal határos, ritkán kerül a hírekbe. Északi része a 13. századtól kezdve a Novgorodi Köztársaság, a déli pedig a Svéd Királyság uralma alatt állt. Végül a 19. század elején került az Orosz Birodalomhoz. Az orosz polgárháború idején Finnország megpróbálta elfoglalni az egész területet, miután 1917-ben, függetlenedése után hozzá került a terület nyugati része, de végül az 1939-40-es orosz-finn háborúban a Szovjetunió visszaszerezte a területet. 1926-ban még a népesség 37%-a volt karjalai, ez a számarány mára 7,4%-ra csökkent (a nagy visszaesést 1939-ben regisztrálták, akkor az 26-os adatokhoz képest 14%-kal esett vissza a népességarány, amely azóta is fokozatosan esik). Mára 134 ezer karjalai él a világon, ebből 85 ezer ebben a térségben. A karjalai vagy karél nyelv rokonunk, a finnugor nyelvcsalád tagja. A finnországihoz hasonló, a jégkorszak után keletkező rengeteg kis tóval ékesített vidékről itt lehet fényképeket nézegetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik