Nagyvilág

Orosz helikopterekre lőttek az ukránok

Figyelmezető lövésekkel kényszerített visszafordulásra két orosz katonai helikoptert az ukrán légierő.

Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint a két Mi-35-ös orosz helikopter átrepült a dél-ukrajnai Herszon megye és a Krím közigazgatási határán, ezért az ott állomásozó légvédelmi üteg figyelmezető lövéseket adott le feléjük. Ennek hatására a két orosz katonai légi jármű visszafordult a Krím irányába.

A tárca provokációnak minősítette az orosz katonai gépek berepülését a Krímből Ukrajna szárazföldi területére épp az ukrajnai elnökválasztást megelőző napon.

Az ukrán elnökválasztás eredményének elismerését mind a mai napig lebegteti Oroszország. Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton Szentpéterváron megismételte azt a korábbi kijelentését, hogy Moszkva tiszteletben tartja majd az ukrán nép döntését, és együtt fog működni azokkal az ukrán hatalmi szervekkel, amelyek az elnökválasztás után létrejönnek Ukrajnában. Ugyanakkor ismét nem adott egyértelmű választ arra, hogy a Kreml elismeri-e majd legitimnek az új államfőt.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő a héten kijelentette, hogy Ukrajnának van elnöke, Viktor Janukovics személyében, aki “él, egészséges, nem mondott le, és impeachmentet, azaz alkotmányos eljárást sem folytattak le vele szemben”, azaz posztjáról való eltávolítása törvénytelen volt. Janukovicsot az ukrán parlament a február 18-20-i, több mint száz halálos áldozatot követelő kijevi zavargások után menesztette, és döntött úgy, hogy az eredetileg 2015 márciusára tervezett elnökválasztást előre hozza idén május 25-re. Janukovics Oroszországba menekült, és minden bizonnyal jelenleg is ott tartózkodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik