Nagyvilág

Több mint 160 ezer halott Szíriában

Dokumentáltan több mint 162 ezer halálos áldozata van a konfliktusnak.

Már több mint 160 ezer emberéletet követelt a polgárháború az országban – közölte a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) emberjogi szervezet hétfőn.

Az emigráns szervezet beszámolója szerint dokumentáltan 162 402 ember halt meg azóta, hogy az  országban harcok robbantak ki 2011 márciusában. Az OSDH tájékoztatása szerint az adatok tartalmazzák a polgári áldozatokat, a felkelők és a szíriai hadsereg veszteségeit is.

Ezekbe az adatokba beszámították a Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán harcoló milicistákat éppúgy, mint azokat a külföldi fegyvereseket, akik az államfő elmozdítására törekvő lázadókkal harcolnak együtt. A londoni székhelyű szervezet Szíriában lévő aktivisták és egészségügyiek hálózatától kapja értesüléseit.

Az ENSZ már korábban beszüntette a halálos áldozatok általa vezetett nyilvántartását, arra hivatkozva, hogy nem képes ellenőrizni az adatok forrását. A világszervezet utolsó, tavalyi júliusi adatai szerint addig százezren haltak meg Szíriában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik