Nagyvilág

Döbbenetes fotó: kiürült a forradalom fővárosa

A szíriai Homsz óvárosából az utolsó lázadó is távozott. Az AP hírügynökség képén jól látszik, milyen hangulat uralkodik a helyszínen. Hátborzongató fotó.

A felkelők utolsó konvoja is elhagyta a Szíria nyugati részén fekvő, több mint két éve ostromlott Homsz óvárosát – számoltak be csütörtökön ellenzéki források a helyszínen tartózkodó aktivistáikra hivatkozva.

Az összesen mintegy 1200 felkelő és polgári személy kivonulása gyakorlatilag véget vet a szembenállásnak a szinte porig rombolt városban, amely 2011-ben az elsők között kezdett tiltakozni Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányzata ellen.

Talál el-Barázi Homsz kormányzója csütörtökön közölte, hogy 24 busszal legkevesebb 980 embert szállítottak el szerdán a forradalom fővárosának nevezett Homszból az onnan mintegy 20 kilométerre északra fekvő Dár-el-Kabírába. A kiéheztetett, lerongyolódott távozók között sok volt a sebesült, és nem tudni pontosan, hány civil hagyta el a felkelőkkel együtt az óvárost. A két napon át tartó kivonulás incidensek nélkül zajlott le.

A lázadók és a kormányerők múlt pénteki tűzszüneti megállapodása értelmében minden harcos egy kézi fegyvert és egy csomagot vihetett magával, valamint minden egyes buszra egy gránátvetőt és egy géppuskát engedtek fel. A kiürítési folyamatot a szíriai rendőrség felügyelte, az ENSZ munkatársai szintén jelen voltak.


Fotó: MTI/AP

A szabad elvonulásért cserébe a felkelők beleegyeztek abba, hogy elengednek harminc Aleppóban korábban elfogott katonát és egy iráni személyt – erősítette meg az Iszlamista Front nevű felkelőcsoport az AFP francia hírügynökségnek. Emellett negyven alavita civilt is szabadon bocsátottak, akiket az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) szélsőséges iszlamista szervezet tartott fogva.

Egyelőre a felkelők kezén marad a Homsz óvárosán kívül eső al-Vaer kerület, az ottani harcosok ugyanis megtagadták a terület elhagyását.

A felkelők és a hadsereg azután egyezett meg a tűzszünetről, hogy az Aszad elnökhöz hű erők körbezárták és hevesen támadták a várost, amelynek a felkelők által ellenőrzött részében gyakorlatilag éhínség alakult ki. A 40 négyzetkilométer területű város 2 négyzetkilométeres óvárosa és annak közvetlen környéke volt még a felkelők kezén.

A hírügynökségek úgy vélik, azzal, hogy Homsz gyakorlatilag visszakerül a kormányerők ellenőrzése alá, Aszad jelentős politikai és katonai győzelmet könyvelhet el: a hadsereg befolyása erősödik az ország nyugati felén, az elnök politikai hatalma pedig növekszik a június harmadikán esedékes elnökválasztás előtt.

A szíriai állami televízió is bejelentette, hogy az óváros “megszabadult a fegyveres terroristáktól”, ahogy a kormány a felkelőket nevezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik