Nagyvilág

Százezernél több halott Szíriában

Sziria(1)(430x286)(2).jpg ( Szíria)
Sziria(1)(430x286)(2).jpg ( Szíria)

Az ENSZ főtitkárának csütörtöki bejelentése szerint meghaladta a százezret a szíriai konfliktus halálos áldozatainak száma.

Ban Ki Mun az adat ismertetésekor ismét hangsúlyozta, hogy “véget kell vetni a 28 hónapja tartó konfliktusnak, mindkét félnek abba kell hagynia az erőszakos tetteket. Parancsoló szükség összhívni a tervezett genfi értekezletet, amint lehet”.
A legutóbbi, múlt havi hasonló ENSZ-jelentés 93 ezer halottról szólt. Többségük civil áldozat.

A főtitkár John Kerry amerikai külügyminiszter társaságában tette a bejelentést. Kerry maga is azt mondta az újságíróknak, hogy “Szíriában nincs katonai megoldás”. Közölte, hogy szerdán beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel a válságról, s mindkét ország kitart amellett, hogy a harcoló feleket békeerőfeszítésekre kell rávenni. “A lehető legkeményebben dolgozunk, hogy ez megtörténjék” – mondta.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) közölte, hogy a ramadán kezdete (július 9.) óta több mint kétezren estek az erőszak áldozatául. Közülük 816 felkelő (benne 241 külföldi) volt, 507-en a kormány fegyveres erőihez tartoztak, 639-en civilek voltak, 52 holttestet pedig nem lehetett azonosítani. Az elesett felkelők nagy számát az OSDH azzal magyarázta, hogy egyre többen jutnak fegyverhez, a kormányerők fokozzák támadásaikat, és a felszabadított területen szembefordultak egymással a kurdok és az iszlamista szélsőségesek.

A leghevesebb harcok jelenleg Homsz városban folynak. Damaszkusz egyik, drúzok és keresztények lakta külvárosában pokolgép ölt meg csütörtökön tíz embert. A keleti Deir ez-Zórnál a Szabad Szíriai Hadsereg és az Iszlám Tanács emberei csaptak össze, és az utóbbiak kerekedtek fölül. Folyik a saját területüket védő kurdok és dzsihadista ellenfeleik harca is északkeleten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik