Nagyvilág

Klórgázzal támadt a szíriai kormány

Legalábbis ezt állítja a Human Right Watch nemzetközi jogvédő szervezet. Állítólag videókkal és fotókkal is bizonyítani tudják ezt.

A HRW szerint meggyőző bizonyítékok utalnak arra, hogy a kormányerők helikopterekről ipari klórgázzal töltött robbanószerkezeteket dobtak le három észak-szíriai falura április közepén. Ezt a HRW videofelvételek, fényképek, illetve tíz szemtanúval készített interjúk alapján állítja – írja az MTI.

Bár az ipari klórgáz nem igazán hatékony fegyverként, annak bevetése a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény megsértésének számít, amelyhez Szíria tavaly októberben csatlakozott – azután, hogy egy Damaszkusz környéki, több száz halálos áldozatot követelő ideggáz-támadást követően felmerült egy nyugati katonai beavatkozás lehetősége.

A megfélemlítés volt a cél

A szíriai ellenzék és a rezsim április folyamán egymást vádolták klórgáz bevetésével, de a HRW szerint csak a rezsim rendelkezik harci helikopterekkel, így nem állhatnak a felkelők a támadás mögött. A HRW szerint a rezsim célja a gázbombákkal az emberek megfélemlítése volt.

Arról nem érkeztek jelentések, hogy a támadásokban bárki is életét vesztette volna, de hírügynökségek korábban arról számoltak be, hogy több tucat embert kezeltek mérgezéssel az érintett településeken.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) – amely a szíriai vegyi fegyverek tavaly, a damaszkuszi támadással kapcsolatban elrendelt leszerelését felügyeli – április végén közölte, hogy vizsgálja a klórgáz bevetésére vonatkozó értesüléseket, de azóta nem szolgált információval az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik