Nagyvilág

Nem tudják követni a halottak számát

szíria (szíria, merénylet, )
szíria (szíria, merénylet, )

Irak újból megnyitotta határát a szíriai menekültek előtt. Az ENSZ közben bejelentette: nem közöl naprakész adatokat arról, mennyien haltak meg a polgárháborúban.

Irak ismét megnyitotta határát a szíriai menekültek fogadására – közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Melissa Fleming szóvivő elmondta, hogy a Szíria és az iraki Kurdisztán közötti átkelőn vasárnap 2519 menekült kelt át bárkákkal a Tigris-folyón.

Az iraki Peskabúrban lévő átkelő jelenleg az egyetlen, amelyik a két ország között üzemel. Mint hozzátette, hétfőn senki sem kelt át a határ iraki oldalára, míg kedden több ezer szíriai gyűlt össze a folyónál.

Hét napig maradhatnak

A menekültek többsége a kurdisztáni régióba tart. A humanitárius szolgálatok személyzete hétfőn azt tapasztalta, hogy mintegy 350, előző nap Irakba távozott menekült áramfejlesztőkkel, fűtőkészülékekkel és más tárgyakkal felszerelkezve tért vissza Szíriába.

Az UNHCR egy közleményében azt írta, hogy a kurdisztáni hatóságok közölték, rugalmasan viszonyulnak a szíriaiakhoz, aki nem kér menekültstátust, az hét napig maradhat az országban.

Nincsenek új adatok, és nem is lesznek

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa kedden bejelentette, hogy már nem közöl naprakész adatokat a szíriai polgárháború halálos áldozatainak számáról, mert nem képes ellenőrizni az értesülések forrásait. A legutóbbi ilyen adat a tavaly júliusi volt: addig legalább százezren haltak meg az országban a különböző erőszakcselekmények következtében.

Rupert Colville, a bizottság szóvivője a lépést azzal magyarázta, hogy a szervezet Szíriában nem képes új adatokat szerezni az események helyszínén, illetve a begyűjtött információkat nem tudja más forrásokkal egybevetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik