Nagyvilág

Erőszakhullám Ukrajnában


Szergej Lavrov attól tart, az ukrán csapatok nagyszabású támadást indítanak Kelet-Ukrajnában az oroszpártiak ellen, miután szabadon lettek engedve az EBESZ-megfigyelők. Közben oroszbarát fegyveres lázadók ukrán belügyi csapatokra támadtak.

Erőszakhullámtól óvott német kollegájával szombaton folytatott telefonbeszélgetése során az orosz külügyminiszter. Moszkvai tájékoztatás szerint Szergej Lavrov és Frank-Walter Steinmeier egyetértettek abban, hogy tárgyalásokra kell bírni a “kijevi hatalmat” és az ország délkeleti felének “képviselőit”. E tárgyalásokat pedig az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) kell vezetnie.

(Friss információ: Tévedésből egy orosz cég székházát verték szét a moszkvapárti tüntetők, akik most nem győznek mentegetőzni)

(Új információ:Több száz terrorista érkezik Kijevbe)

A német külügyminiszter köszönetet mondott Vlagyimir Lukinnak, az orosz elnök Délkelet-Ukrajnába küldött különleges képviselőjének a nemzetközi katonai megfigyelők szlovjanszki oroszpárti erők általi szabadon bocsátásáért. A szombaton elengedett csoport jórészt németekből állt. A megfigyelők szombat éjfél előtt érkeztek meg Berlinbe, majd a cseh, a lengyel és a dán továbbutazott hazájába.

Az EBESZ-megfigyelők érkezése Berlinbe
Fotó:Europress/Cuneyt Karadag

Josef Prerovsky cseh alezredes Berlinből már Prágába érkezve vasárnap hajnalban elmondta, hogy a szakadárok elvették minden személyes értéktárgyukat és számítógépüket, és nem adták vissza. Az alezredes megjegyezte, hogy katonai pályafutása során soha korábban nem volt ehhez hasonló helyzetben. Fogva tartásuk alatt a megfigyelőknek három esetben volt halálfélelmük: először, amikor a szakadárok megkötözték, és mintegy nyolc óra hosszára egy pincébe zárták őket, másodszor, amikor szombaton felvitték őket egy emeletre, és közölték velük, hogy élő pajzsként fogják őket használni, ha az ukrán biztonsági erők megostromolják Szlovjanszkot, harmadszor pedig, amikor szombat este tűzpárbaj tört ki a környéken, és két óra hosszáig tartott a lövöldözés – sorolta.

Prerovsky köszönetet mondott az EBESZ-nek is azért az erőfeszítésért, amelyet szabadon engedésük érdekében tett. Elmondta, hogy Szlovjanszk környékén nem láttak egyetlen orosz reguláris katonai egységet sem. Olyan veteránokat láttak, akik valószínűleg megjárták Csecsenföldet, és felbérelték őket arra, hogy Kelet-Ukrajnába menjenek.

Az alezredest már Berlinben váró Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter a prágai repülőtéren nyilatkozva kijelentette: biztos abban, hogy Oroszország keze benne van a kelet-ukrajnai eseményekben. “Új jelenség, egy hivatásosok által vívott polgárháború tanúi vagyunk. Oroszország nyilvánvaló célja, hogy megakadályozza az Ukrajnában május 25-ére kiírt elnökválasztást, és nem zárható ki, hogy ez sikerül neki” – mondta a miniszter.

Újabb összecsapások Ukrajnában

Oroszbarát fegyveres lázadók megtámadták szombaton az ukrán belügyi csapatok egyik egységét a kelet-ukrajnai Luhanszk városban és megsebesítettek egy katonát. Ugyancsak Luhanszkban megsebesítettek egy újoncot egy toborzóhelynél – közölte az ukrán belügyminisztérium helyi kirendeltsége. A helyi média más kelet-ukrajnai városokból is jelentett incidenseket.


Oroszbarát fegyveresek készülnek az ukrán erők támadására
Fotó:Europress/Bahtiyar Abdukerimov

Az oroszbarát fegyveresek lövéseket adtak le a belügyi egységre, és hanggránátokat dobtak annak tagjaira. Nem sokkal korábban, amikor a katonák még a laktanyájukban voltak, mintegy húsz ember a laktanya kapuja előtt autógumikat hordott össze és felgyújtotta azokat, hogy megakadályozza a kijutásukat.

A toborzóhely, ahol automata fegyverből lövés érte az újoncot, Luhanszk egy másik pontján van. Valerij Bolotov, a luhanszki körzet önjelölt szakadár kormányzója órákkal korábban videoüzenetben bejelentette, hogy “mozgósítani kell minden embert”, és követelte a rendfenntartó erők helyi képviselőitől, hogy tegyenek hűségesküt a “délkeleti hadseregnek”, különben statáriális bíróság elé állítják őket.

Donyeckben a szakadárok az este megszállták a biztonsági szolgálat (SZBU) székhelyét – jelentette a helyi média. A gumibotokkal és baseballütőkkel felfegyverkezett mintegy 2000 ember “Oroszország!” és “Nem bocsátjuk meg Odesszát!” kiáltásokkal elfoglalta az épületet, amelyet nem védett senki.

Kijev-párti és oroszbarát fegyveresek közötti összecsapásban és épülettűzben, az odesszai szakszervezetei székházban halt meg pénteken több mint 40 ember, többségük az oroszbarát félhez tartozott. Kosztyantyinivka városban, a tévétorony mellett is voltak összecsapások szombaton szakadárok és az ukrán rendfenntartók között. Lövések hallatszottak a helyről, majd megszűnt a tévéadás a toronyból. Mariupolban szeparatisták eltorlaszolták az utcát a polgármesteri hivatal előtt, autógumikat hordtak össze és gyújtottak fel. Lövések is hallatszottak a helyi média szerint.

Andrij Parubij, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára a Kanal 5 tévéadón közölte: a szlovjanszki és kramatorszki hadműveletek befejezése után elkezdjük az antiterrorista művelet aktív fázisát más olyan városokban is, amelyek a szakadárok ellenőrzése alatt állnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik