Nagyvilág

Donald Tusk: Ukrajnában háború van

A halálos áldozatok száma, a rakétás és helikopteres támadások mind azt mutatják, hogy háború zajlik, amit a lengyel miniszterelnök szerint Oroszország vezényel.

Azzal vádolta meg Oroszországot Donald Tusk lengyel miniszterelnök, hogy hadüzenet nélküli háborút folytat Ukrajnában. Kijelentette, a nemzetközi közösség reakciója és a Moszkva elleni büntetőintézkedések semmilyen hatással nincsenek a konfliktusra.

“Ami Ukrajnában folyik, az háború. Talán újfajta, hadüzenet nélküli háború, de valójában akkor is háború” – reagált szombaton az Odesszában és a Kelet-Ukrajnában történt összecsapásokra a lengyel kormányfő.

“Elveszítjük a reményt, hogy még mindig van lehetőség a diplomáciai megoldásra” – vélekedett. “Az áldozatok száma több tucatnyi, rakétákat és lőfegyvereket vetnek be, helikoptereket lőnek le, és mindezt a szakadárok teszik. Nyilvánvaló, hogy egy olyan fegyveres konfliktussal állunk szemben, amelyet nem tüntetők, hanem egy állam, jelesül Oroszország vezényel” – fogalmazott.

Donald Tusk egyúttal sürgette az Európai Uniót és a NATO-t, hogy készítsen terveket a biztonság megerősítésére kelet-európai tagországaiban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik