Nagyvilág

Több száz terrorista érkezik Kijevbe

Vasárnapra virradó éjszaka is folytatódott az ukrán hadsereg és a belügyi haderő közös terrorellenes művelete, illetve a moszkvabarát szakadárok térhódítása a kelet-ukrajnai térségben. A Kárpátalján is fogható ukrán tévécsatornák ezalatt a szokásos vasárnapi programokkal szórakoztatják a közönséget.

Az OsztroV hírügynökség jelentése szerint a fegyveres szeparatisták Donyeckben szombat este elfoglalták a Dunaferrnél is érdekeltségekkel rendelkező Donbassz Ipari Szövetség székházát, ahol törtek-zúztak és fosztogattak. A fegyveresek tombolása az épület előtt összegyűlt civil tömeg buzdítása mellett zajlott, míg az ukrán rendőrség csupán egykedvű szemlélője volt az eseményeknek.

Fotó:Europress/Natalia Seliverstova

Konsztantyinovkában a helyi tévétorony birtoklásáért folytak heves harcok. Az adó védelmére két harci helikopterrel ukrán deszantosok érkeztek, akik automata fegyverekkel verték vissza a gránátvetőkkel támadó szakadár csoportok előrenyomulását. Eközben a szeparatisták által elfoglalt luganszki tévéközpont beszüntette a három legnagyobb központi ukrán tévécsatorna adásainak sugárzását. Mariupolban pedig a köztéri webkamerák adása tűnt el a világhálóról. Az utolsó képeken városszerte lángoló gépkocsi-abroncsokból emelt barikádokat láthattak az internetezők. A közösségi oldalakon robbanásokról és heves lövöldözésekről számoltak be a helyiek.

Donyeck megyében a Magyarországon elsősorban salakcement-gyáráról elhíresült Kramatorszk közelében egy úttorlaszt sikerült lerombolni az ukrán hadsereg négy páncélosának segítségével. Az ellenőrzőpontot védő szakadárok szétszaladtak. A védelmi Minisztérium weboldalán olvasható rövid közleményben nincs hír áldozatokról vagy sebesültekről.

Oroszbarát fegyveresek készülnek az ukrán erők támadására
Fotó:Europress/Bahtiyar Abdukerimov

Az elmúlt éjszaka leghevesebb összecsapása az egyik luganszki laktanya körül zajlott, amelyben a helyi Hadkiegészítő Parancsnokság is működik. Az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács röviddel éjfél után még azt jelentette, hogy a Nemzeti Gárdának sikerült visszavernie a támadást, ám a 0642.ua hírportál reggel arról számolt be, hogy a jelentős létszámú civil sokadalom által buzdított oroszpárti fegyveres felkelőknek végül sikerült behatolniuk a katonai bázisra, ahol több tucat kiskatonát ejtettek foglyul, akiket autóbuszokkal ismeretlen helyre szállítottak. A szakadárok a laktanya fegyvertárát is megkaparintották.

Mindeközben az ukrán főváros lakossága sem töltheti nyugodalmasan a vasárnapot. A Majdan Sajtóközpontja „biztos forrásra” hivatkozva jelentette, hogy ezen a napon mintegy 500-800 főből álló terrorista csoport érkezik Kijevbe, akik fegyveres és molotov-koktélos támadásokra készülnek különböző kormányépületek ellen, azt a látszatot keltve, mintha a jelenlegi kormány ténykedésével elégedetlen hazafias aktivisták unták volna meg a tétlenkedést és a végeláthatatlan huzavonát az országban uralkodó helyzet hatékony rendezését illetően.

A Kárpátalján is fogható ukrán tévécsatornák ezalatt a szokásos vasárnapi programokkal szórakoztatják a közönséget. Rajz- és mesefilmek, vígjátékok és optimista elnökválasztási kampányhirdetések váltják egymást a reklámok közti szünetekben – mintha minden a legnagyobb rendben volna az országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik