Nagyvilág

Ukrajna: 31 halott Odesszában

Valószínűleg Molotov-koktélok okozták a több tucat halálos áldozatot követelő tüzet. Tömeges letartóztatásokkal reagáltak az ukrán hatóságok a tegnapi összecsapásokra.

Százharminc embert őrizetbe vettek szombaton a hatóságok a dél-ukrajnai Odesszában, ahol előző nap több tucatnyian meghaltak, amikor kigyulladt a szakszervezetek háza, ahová oroszbarát szakadárok menekültek, miután összecsaptak a Kijev-párti aktivistákkal.

Az őrizetbe vett embereket a zavargásokban való részvétellel, továbbá előre megfontolt szándékkal elkövetett bűncselekménnyel vádolhatják. Petro Luciuk, helyi rendőrfőnök azt ígérte: a rendőrség mindent megtesz, hogy a jövőben elkerüljék az ilyen tragédiákat.

A hatóságok korábban arról számoltak be, hogy 38-an haltak meg, közülük 30-an füstmérgezésben, nyolcan pedig úgy, hogy kiugrottak a lángok elől az ablakon. Mára lefelé módosították a halálos áldozatok számát, a legújabb adatok szerint 31 ember halt meg.

Továbbra sem tudni, hogy mi okozta a tüzet az épületben. Helyi médiajelentések szerint Molotov-koktél lobbantotta lángra az ötemeletes ház második és negyedik szintjét.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy a szakszervezetek házában elbújt szakadárok kifelé lövöldöztek az épületből, köveket és Molotov-koktélokat dobáltak le a tetőről és az ablakokból.

Más keleti városokban is voltak zavargások, tegnap úgy tűnt, kitört a háború.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik