Nagyvilág

Megtudjuk, kik nyerték a lottómilliárdokat

Ha Brüsszelben elfogadják a nyereményekre vonatkozó új javaslatot, akkor hamarosan megszűnik a kisebb vagyonnal gyarapodók anonimitása.

A névtelenség természetesen egy bizonyos összegig ugyanúgy járna, mint eddig, a nyerteseknek az adóhivatalnál 2000 euró feletti (körülbelül 620 ezer forint) nyereményüket kell bevallani – számolt be a Krone nevű osztrák lap.

A lottózók ennek annyira nem örülnének, még akkor sem, ha az intézkedést nem ellenük hozták: az Európai Parlament azzal magyarázza szükségességét, hogy visszaszoríthassák a pénzmosást. Azt, hogy a lottójátékok segítségével tesznek illegális pénzt legálissá, egyre gyakrabban választják azok, akik nem tisztességes úton szereztek kisebb vagyonokat. Egyszerűen megveszik a nyertes szelvényt, és mikor el kell számolniuk a vagyonukkal, mondhatják azt, hogy a lottón nyerték.

A javaslat ez ellen a gyakorlat ellen irányul, és már az első alkalommal is sokan támogatták.

Egy fideszes nyertesről már tudunk

Tóth Gábornak hívják, és bagi fideszes képviselő. Ő vallotta be vagyonnyilatkozatában, hogy lottónyereményből 10 millió forint ütötte a markát – állítása szerint sokadmagával játszottak, és így nyertek egymilliárd forintot, amiből 10 millió jutott neki, s a szerencsés esemény után vásárolt egy Lexus terepjárót és egy motort.

A 60-as években még gyermekibb volt itthon a légkör, a lottómilliomosok sokkal szívesebben felvállalták, hogy nyertek, még lottó-házak is épültek győzteseknek. Mondjuk akkor még nem volt ukrán-orosz maffia sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik