Nagyvilág

30 halálsoron töltött év után szabadon engedtek egy férfit

Új DNS-bizonyíték alapján elrendelte egy japán bíróság egy több mint 30 éve halálsoron lévő férfi szabadon bocsátását, akit emberölés minősített esete miatt ítéltek el.

A sidzuokai körzeti bíróság csütörtökön felfüggesztette a 78 éves Hakamada Ivao halálos ítéletét, és 48 évi fogva tartás után elrendelte a szabadlábra helyezését. A férfit a Guinness-világrekordok könyve a legrégebb ideje halálsoron lévő elítéltként tartja számon.

A bíróság indoklása szerint az ügyvédei kezdeményezésére elvégzett DNS-vizsgálat arra enged következtetni, hogy a nyomozók bizonyítékokat hamisítottak. A bíróság egyben perújrafelvételt is elrendelt. A döntés rávilágít az erősen bírált, zárt ajtók mögött történő japáni kihallgatásokra, amelyekben nagy szerepe van a vallomásnak.

A profi ökölvívó Hakamadát azzal vádolták, hogy 1966-ban a Japán középső részén fekvő Simidzu városában felgyújtotta egy vállalatvezető házát, különös kegyetlenséggel meggyilkolva őt, a feleségét és két gyermeküket. A férfi bentlakó alkalmazottként dolgozott a cégvezető szójababtermesztő kisvállalatánál. A DNS-teszt most kimutatta, hogy a férfi vére nem azonos a bűncselekmény helyszínén talált öt ruhadarabon lévő vérfoltokkal.

Hakamada letartóztatása után beismerte a bűncselekmény elkövetését, a tárgyaláson viszont ártatlannak vallotta magát. A bíróság ennek ellenére 1968-ban halálra ítélte, a verdikt 1980-ban lett jogerős a legfelsőbb bíróság döntésével. Az elítélt fellebbezett a döntés ellen, de beadványát 2008-ban ismét elutasították.

Japánban a második világháború óta ez volt a hatodik eset, hogy perújrafelvételt rendeltek el egy halálraítélt ügyében. A másik öt elítélt közül négyet felmentettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik