Közélet

Halálra főtt cellájában egy rab

A hajléktalan férfit azért tartóztatták le, mert egy meleg helyet keresve betért aludni egy lépcsőházba.

„Gyakorlatilag halálra főtt” – mondta el az AP amerikai hírügynökségnek a New York egyik híres börtönében elhunyt rab halálával kapcsolatban egy önkormányzati tisztségviselő. Az 56 éves, bipoláris zavartól és skizofréniától szenvedő Jerome Murdough cellája egy műszaki hiba miatt legalább negyven fokra volt felfűtve, és alig pár óra alatt halt meg a forróságtól. Az egykor a tengerészgyalogságnál szolgált férfit egy héttel a halála előtt tartóztatták le egy harlemi lakótelepi ház lépcsőházában, ahova a meleg miatt tért be aludni egy hűvös februári estén – írta az AP.

A hírügynökségnek a névtelenség feltételével nyilatkozó, és az esetet jól ismerő tisztségviselők elmondása szerint a birtokháborítás vádjával letartóztatott férfit február 14-én késő este zárták be egyedül a cellájába, és csak négy órával később néztek rá – amikor már holttan feküdt a priccsen. Halála elkerülhető lett volna, ha a börtönőrök betartják a szabályokat, és 15 percenként ránéznek. Amikor rábukkantak, a holttest hőmérséklete negyven Celsius-fok körül volt, és a cellában is hasonló hőmérsékletet mértek. És addigra már csökkent bent a meleg, a nyitott ajtó miatt.

Murdough 75 éves anyja az AP-nek elmondta: addig nem is tudta, hogy fia életét vesztette a New York-i börtönben, amíg a hírügynökség riporterei fel nem keresték, majdnem egy hónappal a férfi halála után. A nő elmondása szerint három éve nem látta fiát.

Murdough halálának pontos okát még nem állapították meg, de az AP forrásai szerint minden arra mutat, hogy hőgutát kaphatott, amiben közrejátszott, hogy olyan gyógyszereket szedett mentális problémái miatt, amelyek érzékennyé tették a melegre.

Az afganisztáni halálkonvoj

2001 novemberében az afgán háború végén a szövetséges erők 7500 foglyot szállítottak napokon át lezárt kamionokban. Egy kamionba 2-300 foglyot is bezsúfoltak. A pillanatok alatt levegőtlen kemencévé váló zárt konténerekbe kalasnyikovval lőttek szellőzőlyukakat az afgán katonák, megölve sok-sok rabot. Szemtanúk látták, ahogy a tankolni megálló teherautókból vér és egyéb testnedvek folytak ki. A halottak száma több ezerre tehető. A bűntett kivizsgálására 2009-ben tett ígéretet az Obama-kormányzat, eredményekről a mai napig nem hallani.

1995-ben Győrnél találtak rá egy halott menekültekkel teli kamionra, ők is megfulladtak. A 18 halottért felelős bolgár férfit tavaly októberben kapták el Seattle-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik