Nagyvilág

Az ENSZ kibukott a tömeges halálos ítélet miatt

Ellentétes a nemzetközi joggal az az egyiptomi bírósági döntés, amellyel halálra ítélték a Muzulmán Testvériség 529 tagját - figyelmeztetett a szervezet.

“A halálbüntetés tömeges alkalmazása egy perben, amely bővelkedett a szabálytalanságokban, az emberi jogokra vonatkozó nemzetközi jogi szabályok megsértése” – jelentette ki a főbiztos szóvivője, Rupert Colville egy sajtótájékoztatón.

Emberi jogi jogvédők és ügyvédek szerint a hétfői kairói ítélet a legnagyobb tömeges halálbüntetés a modern kori Egyiptom történetében – írja az MTI.

A félezer vádlott ügyében mindössze két nap alatt lebonyolított per “az igazságos eljárás legalapvetőbb követelményeinek sem felelhetett meg” – fejtette ki az emberi jogi főbiztos szóvivője. Hozzátette, hogy a vádlottak többsége nem is volt jelen a tárgyaláson. Mindezek alapján az eljárás megsértette a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya 6. cikkét – jelentette ki a szóvivő.

Az iszlamista szervezet 529 tagját azért ítélte el egy egyiptomi büntetőbíróság hétfőn, amiért tavaly augusztusban lerohantak egy rendőrőrsöt, és a támadásban meghalt egy rendőr. Előzőleg az egyiptomi biztonsági erők – egyebek mellett éleslőszer használatával – feloszlatták az iszlamista Mohamed Murszi elnök megbuktatása ellen tüntetők két táborát Kairóban. A karhatalom akciójában több százan életüket vesztették.

A hétfői ítélet a hadsereg támogatta átmeneti kormány által időközben terrorcsoportnak nyilvánított Muzulmán Testvériség elleni átfogó hadjárat fokozását jelzi.

Hétfőn az Egyesült Államok és az Európai Unió is aggodalmának adott hangot a tömeges ítélet miatt. Az egyiptomi külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy az ítéletet egy független bíróság hozta az eset alapos tanulmányozása után.

A Muzulmán Testvériség vezetője és a szervezet további 682 tagja kedden áll bíróság elé. Ügyükben ugyanaz a bíróság ítélkezik, mint amelyik a hétfői ítéletet hozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik