Nagyvilág

Ellenzéki vezetőket börtönöztek be Azerbajdzsánban

Hosszú börtönbüntetésre ítélték Ilham Aliyev azeri államfő ellenzékének két vezetőjét hétfőn. Az Egyesült Államok bakui nagykövetsége szerint "politikailag motivált" döntés született.

Ilgar Mamedovot, az Alternatív Köztársaság nevű mozgalom vezetőjét hét-, a legnagyobb ellenzéki erő, az Egyenlőség nevű pártkoalíció alelnökét pedig ötéves szabadságvesztésre ítélték. A két férfit kormányellenes felkelés szításával vádolták, amelyet az ügyészség szerint tavaly követtek el – közölte az az Alternatív Köztársaság szóvivője.

Az Amnesty International jogvédő szervezet által politikai okokból bebörtönzötteknek nevezett személyeket februárban vették őrizetbe azzal a gyanúval, hogy részt vettek az előző év januárjában rendezett kormányellenes tüntetéseken. A demonstrálók egy csoportja házakat és autókat gyújtott fel, a kivezényelt rohamrendőröknek könnygázt és vízágyút kellett bevetniük a tömeg feloszlatására. Az ellenzéki csoportosulások tagadták a részvételüket az erőszakos megmozdulásokban.

Az Egyesült Államok bakui nagykövetsége sajtóközleményében “mély csalódottságának” adott hangot a döntés kapcsán, valamint közölte, hogy az eljárást “számos szabálytalanság” övezte.

Jogvédő szervezetek régóta azzal vádolják az Azerbajdzsánt 2003 óta irányító Aliyevet, hogy üldözi az újságírókat, és ellenzékieket zár börtönbe. Az azeri kormány szerint Azerbajdzsánban valódi demokrácia van.

Ilham Aliyev 2003-ban került hatalomra, posztját apjától, a személyi kultuszt kiépítő és az országot közel harmincnégy éven keresztül irányító Heydar Aliyevtől örökölte meg. Hatalmát évek óta tovább szilárdítja az olajbevételek által felpörgetett gazdasági fellendülés, amely főleg a fővárosban zajló fényűző építkezésekben nyilvánul meg. A bírálók szerint ugyanakkor ez csak eltakarja a vagyonos és a szegény rétegek közötti szakadék szélesedését, a demokratikus szabadságjogok folyamatos megnyirbálását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik