Nagyvilág

Az amerika felvonul Lengyelországban

Az Egyesült Államok hadgyakorlatra készül Lengyelországban, amelyen részt vesz Lengyelország, Csehország, Magyarország, Szlovákia, Románia, Bulgária és a balti köztárságok is.

Stephen Mull varsói amerikai nagykövet sajtóközleményében azt írta, hogy az Egyesült Államok nagy hadgyakorlatra készül a közép-lengyelországi Lask támaszponton – idézte egy lengyel kereskedelmi rádió.

Eközben Franciaország felfüggesztette katonai együttműködési tevékenységének nagy részét Oroszországgal, nevezetesen a két ország közötti látogatásokat és közös hadgyakorlatokat – jelentette be pénteken Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter Tallinban. Párizs és Moszkva ugyanakkor nem szakítja meg a nemzetközi szerződésekhez kapcsolódó katonai kapcsolatait.

A Le Monde című napilap szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a két Mistral típusú francia hadihajó Oroszországnak történő szállításáról 2011-ben aláírt megállapodás érvényben marad.

Hasonlóan nyilatkoztak a németek is, a Die Welt szerint a berlini védelmi minisztérium úgy döntött, hogy nem tartják meg az Oroszországgal folytatott katonai együttműködés márciusra és áprilisra ütemezett programjait, és felfüggesztik valamennyi további program előkészítését. Ugyanakkor az Oroszországba irányuló hadiipari exportot nem állítják le teljesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik