Nagyvilág

Moszkva visszavág a szankciókért, de nem most

Oroszország arra készül, hogy "tükörválaszt" adjon a krími válság miatt ellene hozott nyugati büntető intézkedésekre - jelentette ki pénteken Grigorij Karaszin külügyminiszter-helyettes.

“Az angolban van egy olyan kifejezés, hogy reciprocity (viszonosság), amit az oroszban tükörválasznak mondanak” – idézte Karaszin szavait az állami RIA Novosztyi hírügynökség.

A válasznak “összevethetőnek kell lennie, és nem fogom cáfolni, hogy ebben gondolkodunk” – tette hozzá az orosz külügyi vezető egy nappal azután, hogy az Európai Unió vezetői és Barack Obama amerikai elnök újabb moszkvai tisztségviselőkre és kormányhoz közeli személyekre terjesztették ki a Krím félsziget bekebelezése miatt Oroszország ellen elrendelt szankciókat.

Putyin máshogy látja

Egyelőre nem kell újabb válaszlépéseket tenni az Egyesült Államok által Oroszországgal szemben foganatosított büntetőintézkedésekre – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz nemzetbiztonsági tanácsának pénteki ülésén.

Az államfő arra is kitért a tanácskozáson, hogy amennyiben Ukrajna vízumkényszert vezetne be Oroszországgal szemben, Moszkvának akkor is tartózkodni kell még az arra adandó válaszlépésektől. Putyin azt hangoztatta, hogy a “semmiben sem hibás ukránok milliói szenvednék meg”, ha engedélyhez kötnék a szomszédos ország állampolgárainak beutazását Oroszországba.

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön újabb moszkvai tisztségviselőkre és kormányhoz közeli személyekre terjesztette ki a Krím félsziget bekebelezése miatt Oroszország ellen elrendelt szankciókat. Az Európai Unió is hasonló intézkedést hozott ugyancsak csütörtökön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik