Nagyvilág

Janukovics fiát nem lehet megszorongatni

Olekszandr neve rajta van az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciós listáján, de nem kell aggódnia, van elég pénze.

Az UNIAN hírügynökség által idézett híradás szerint a Kijev melletti Boriszpil repülőtér a minap nagy összegű hitelt vett fel az Összukrán Fejlesztési Banktől (Vszeukrajinszkij Bank Rozvitku), amely Viktor Janukovics idősebbik fiának, Olekszandrnak a tulajdonában áll.

A TSzN kijevi televízió szerint a “család” bankja csaknem 20 millió dolláros, 11 százalékos éves kamatozású hitelt nyújt a repülőtérnek, és 6,5 millió dollárt keres a hitelszerződéssel. Az ügylettel kapcsolatos információk megjelentek a kormányközlöny kiadásokkal kapcsolatos fejezetében.

Semmi sem változott

Szerhij Miscsenko parlamenti képviselő szerint a repülőtéren a szolgáltatásokat végző számos cég továbbra is a Janukovics család befolyása alatt áll. Miscsenko az ügyészségtől kért “beavatkozást”, és javaslatot tesz a parlamentnek, hogy vizsgálja meg az infrastrukturális beruházásokért felelős, újonnan kinevezett miniszter felelősségét az ilyen ügyletekért.

Miscsenko sérelmezi, hogy Janukovics megbuktatásával semmi se változott, a repülőtér továbbra is Janukovicsé és üzletembereié, akik milliós kölcsönöket kapnak a volt államfő fiától, és cégeiken keresztül írják le a reptér üzemeltetési költségeit.

Erős befolyása volt az apjára

Ahogy arról a Hír24 is beszámolt, Hanna Herman – aki a narancsos forradalom óta tíz éven át volt az exelnök egyik legközelebbi munkatársa – úgy vélte, Janukovics fiának “nagyon erős befolyása volt” az apjára.

“Ha valaki nem tetszett Olekszandrnak, az nagyon nehéz helyzetbe került. (…) Janukovics elhagyta a (gyermekei) anyját és bűntudatot érzett előttük. A személyiségének voltak nagyon szimpatikus oldalai, mély gátlásokkal” – mondta a volt tanácsadó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik