Nagyvilág

Kémeket fogott a lengyel titkosszolgálat

Két fehérorosz, valószínűleg Oroszországnak kémkedő személyt vett őrizetbe a lengyel titkosszolgálat (ABW) - közölte pénteken az APA osztrák hírügynökség.

Stanislaw Wziatek, a titkosszolgálatokért felelős parlamenti bizottság tagja csütörtökön elmondta, hogy a két fehéroroszt különböző napokon vették őrizetbe, és azzal gyanúsítják őket, hogy Lengyelország-ellenes műveletre készültek. Wziatek hozzátette, hogy nincs közvetlen kapcsolat a kémek tevékenysége és az Ukrajna miatt Oroszország és a nyugati országok között feszülő konfliktus között.

A Gazeta Wyborcza csütörtökön közölte, hogy a két férfi valószínűleg Oroszországnak dolgozott, és egyebek között Lengyelország katonai létesítményeit figyelték. Az újság úgy tudja, hogy mindkét fehéroroszt már régóta megfigyelés alatt tartotta az ABW, s mivel az utóbbi hetekben fokozták tevékenységüket, a lengyel titkosszolgálat vezetése letartóztatásuk mellett döntött.

A Varsóban működő fehérorosz nagykövetség védelmi attaséja volt az egyik letartóztatott személy. A TOK FM nevű rádió úgy tudja, hogy a diplomata egyebek között a Bydgoszczban található NATO oktatóközpontról készített fényképeket. Múlt héten Lengyelország kiutasította az országból az attasét. Minszk az esetre egy lengyel diplomata hazaküldésével válaszolt.

A lengyel külügyminisztérium nem kommentálja a történteket. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy nem kívánják tovább élezni az ukrajnai helyzet miatt már így is pattanásig feszült lengyel-orosz kapcsolatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik