Nagyvilág

Menekülnek a sorozás elől a kárpátaljai magyarok?

A jobbikos Apáti István szerint invázió volt a tiszabecsi határátkelőnél vasárnap. A polgármester és Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint ez nem igaz.

Az ukrán válság főbb hírei

A szokásosnál ötször többen, körülbelül ezren jöttek át Magyarországra a tiszabecsi határon vasárnap – állítja a Jobbik parlamenti képviselője, a mátészalkai Apáti István. Az Indexet hívta ezzel az információval éjjel Tiszabecsről. A határőrség megerősítette, hogy nőtt a forgalom, de számokat csak reggelre ígértek.

Apáti pánikszerű menekülésről beszélt, állítása szerint azért jönnek tömegesen az életerős férfiak, mert nem akarnak részt venni egy háborúban, amihez semmi közük sincs.

Vasárnap éjjel arról is érkezett hír, hogy  Beregszászon pánik tört ki a kárpátaljai magyar közösségében az ukrajnai mozgósítás elrendelésének kijevi bejelentése után. Az ottani polgármester szerint nincs okuk aggodalomra a kárpátaljai magyaroknak, mert sem a megyében, sem pedig Beregszászon nem folyik mozgósítás.

Korábban orosz médiumok is azt jelentették, hogy az ukránok tömegesen hagyják el országukat, az ukrán határőrszolgálat azonban azt közölte, nem nőtt a kiutazók száma – emlékezetett az Index.

Álhír miatt indultak meg

Nem igaz, hogy ezres nagyságrendben érkeznek Magyarországra kárpátaljai magyarok. A nagyszőlősi járásból azonban egy álhír miatt – amely szerint általános mozgósítás van Ukrajnában – valóban elindult több száz fiatal – jelentette ki Németh Zsolt hétfőn, az M1 Ma Reggel című műsorában.

A Külügyminisztérium államtitkára felhívta a figyelmet arra: nincs általános mozgósítás Ukrajnában, csupán készenlétbe helyezték a hadsereget, ezért az ukrán állampolgárságú magyar embereknek sem kell félniük attól, hogy besorozzák őket.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a Belügyminisztérium által felállított operatív törzs ugyanakkor felkészült minden eshetőségre, így egy esetleges menekülthullám fogadására is.

Volt magyar állásfoglalás

Németh Zsolt hangsúlyozta: nem igaz, hogy a magyar kormány nem foglalt állást az ukrajnai orosz beavatkozás ügyében. Martonyi János külügyminiszter már többször egyértelművé tette, hogy Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának megsértését jelenti az, ami az elmúlt napokban a Krím félszigeten történt.

Ugyanakkor felszólították Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot – fűzte hozzá.

Határozott diplomácia jelzéseket kell küldeni az oroszoknak

Úgy vélekedett, most a legfontosabb egy olyan nemzetközi mechanizmus kidolgozása, amely alapján kezelni lehet a válságot, és megindulhat a párbeszéd Oroszország és Ukrajna között. Ebbe a nagyhatalmakon és az Európai Unión kívül be kell vonni a nemzetközi szervezeteket, az EBESZ-t, az ENSZ-t és az Európa Tanácsot is. Ugyancsak keretet adhat a helyzet kezelésének az 1994-ben Oroszország által is aláírt budapesti memorandum, amely garantálja Ukrajna területi épségét.

A politikus eredménynek nevezte, hogy az Európai Unió közreműködésével egyelőre sikerült megakadályozni az erőszak kiterjedését, és hozzátette: a jövőben is határozott diplomáciai jelzéseket kell küldeni Oroszországnak. Az EU-nak pedig segítenie kell Ukrajna gazdasági megerősödését és azt is, hogy az új hatalom legitimitást nyerjen szabad választásokon – mondta Németh Zsolt.

Nem volt jelentősebb forgalomnövekedés

Lőrincz Gusztáv (Fidesz-KDNP), Tiszabecs polgármestere a Hír24 megkeresésére hétfőn elmondta: az éjszakát a határon töltötték, és nem tapasztalták azt, hogy tömegesen szeretnének átkelni a magyar oldalra Ukrajna felől. “Semmiféle invázióról nem tudok, ugyanolyan forgalom volt, mint egy átlagos napon” – mondta a polgármester. Hozzátette: a határ működik, folyamatos az átkelés. Felállították a melegedőt a határon, amelyet az átkelésre várakozók vehettek igénybe. Arról pontos adat nincs, hányan éltek a lehetőséggel.

Arra a kérdésre, hogy ha mégis tömegek indulnának el a túloldalról, tudják-e majd fogadni őket, a polgármester elmondta: az intézmények nyitva állnak, tartják a kapcsolatot a katasztrófavédelemmel, az operatív törzzsel.

“Volt egy kis pánikhangulat”

Tilki Attila (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselője lapunknak azt mondta: az ukrán határhoz közeli településeken nyugalom van. De tény, hogy vasárnap volt egy kis pánikhangulat a tiszabecsi határon. Hozzátette: kampány van, és vannak, akik politikai tőkét szeretnének kovácsolni az Ukrajnában kialakult helyzetből. De ez nem helyi belpolitikai kérdés. Az operatív törzsnek megfelelő terve van arra, ha nagy számban érkeznének Magyarországra menekültek.

Nem kértek menedékjogot

Az ukrán-magyar határszakasz teljes hosszán nyugalom van, senki nem kért menedékjogot, határsértés nem történt – tájékoztatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság hétfő reggel az MTI-t. Az elmúlt huszonnégy órában a személy- és a gépjárműforgalomban kiugró változás nem volt tapasztalható, a forgalom egy átlagos vasárnapinak volt megfelelő – közölte a főkapitányság.

Magyarország felkészült

Magyarország mind rendészeti, mind határrendészeti, mind egészségügyi területen felkészült az ukrán válsággal kapcsolatos esetleges események kezelésére – közölte a Belügyminisztérium hétfőn.

A tárca tájékoztatása szerint az országos rendőrfőkapitány folyamatosan jelent az operatív törzs vezetőjének.
A minisztérium azt is megerősítette: menedékkérelmet nem terjesztettek elő az ukrán helyzettel összefüggésben. Jelezték: az ukrán-magyar határforgalomban nem volt kiugró változás az elmúlt 24 órában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik