Nagyvilág

Lézerágyút vet be a haditengerészet a kalózok ellen

Első ízben szerelnek fel Drónok és gyors motorcsónakok ellen bevethető lézerágyúval, illetve a lövedéket hiperszonikus sebességre felgyorsító elektromos fegyverrel hadihajókat.

Az 1,7 kilométeres hatótávolságú lézerágyút még az idén nyáron felszerelik a Ponce hadihajóra, amely a Perzsa-öbölben állomásozik, ahol néha előfordulnak kalóztámadások. A haditengerészet 40 millió dollárt költött az új fegyver prototípusának kifejlesztésére.

A 180 kilométeres hatótávolságú elektromos fegyverrel, amely akár a hangsebesség hat- hétszeresére is fel tudja gyorsítani a lövedéket, két éven belül látják el az egyelőre épülőfélben lévő Zumwalt rombolót. Ez az egyetlen amerikai hadihajó, amely képes lesz az elektromos fegyver működtetéséhez szükséges energia előállítására.

Nem túl látványos

Az AP által megszólaltatott elemzők szerint a lézeres és elektromágneses fegyverrendszerek elsődleges előnye működtetésük relatív olcsóságában rejlik: míg az amerikai hadihajókra telepített elfogórakéták egyenként mintegy egymillió dollárba kerülnek, addig egy lézerágyú lövésenként mindössze néhány dollárnyi energiát használ el. Emellett a hagyományos fegyverektől eltérően amíg a szükséges elektromos energia rendelkezésre áll, addig a lőszerutánpótlással sem kell vesződni.

A Ponce-ra felszerelendő lézerágyú nem sokkal tér el a tudományos-fantasztikus filmekben szereplő fegyverektől, bár a lézersugár a mozival ellentétben a valóságban nem látható szabad szemmel.

Rossz időben legyengül

Ugyanakkor a futurisztikus fegyverrendszereknek hátrányai is vannak: lézerágyúk rossz időjárási körülmények között – például heves esőben vagy sűrű ködben – jelentősen vesztenek hatótávolságukból, míg az elektromos fegyverek működtetésére azok energiaigénye miatt egyelőre csak a Zumwalt-osztályú hajók lesznek képesek.

Az Egyesült Államok mellett több más ország is dolgozik lézerfegyverek kifejlesztésén, egy izraeli állami cég például a napokban mutatott be egy lézeres légvédelmi rendszert. Ugyanakkor az AP szerint jelenleg az amerikai haditengerészet jár a legközelebb a lézerek hadrendbe állításához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik