Nagyvilág

Vallott a vádlott királylány, inog a trón

Tanúvallomást tett a spanyol király lánya, Krisztina hercegnő, akit csalással és pénzmosással gyanúsítanak.

A spanyol hatóságok azt akarják kideríteni, hogy ő és férje jogtalanul használták-e a tulajdonukban lévő vállalat pénzét magáncélokra, például arra, hogy fényűző partikat adjanak barcelonai rezidenciájukon. Krisztina hercegnő a királyi család első tagja, aki ellen bírósági eljárás indult, mióta 1975-ben visszaállították Spanyolországban a monarchiát.

Palma de Mallorcán, a bíróság épülete előtt több száz tiltakozó várta a király lányát. A tüntetők “Le a spanyol koronával!” feliratokat emeltek a magasba, dudáltak és füttyögettek, miközben Krisztina hercegnő mosolyogva a bejárathoz sétált. Ügyvédje szerint a király lánya megerősítette, hogy bízik a férjében, a kényesebb kérdéseknél azonban többnyire kitért a válaszadás elől. Férjét 2011 óta azzal vádolják, hogy egy üzlettársával mintegy 5 millió eurónyi közpénzt sikkasztott el.

A bíróság azt is vizsgálja, hogy a pár adóbevallásában fel nem tüntetett tételek elérik-e az évi 120 ezer eurós összeget, ennek beigazolódása esetén a gyanúsítottakat ugyanis akár börtönnel is sújthatják. A 48 éves hercegnőt korábban tisztázták a gyanú alól, de a nyomozást augusztusban kiterjesztették, így lett gyanúsított a Krisztina.

A királyi család körüli botrányok megtépázták I. János Károly tekintélyét és népszerűségét az országban, ahol a gazdasági válság és a mintegy 26 százalékos munkanélküliség miatt általánossá vált a jómódúakkal szembeni ellenérzés. Egy múlt hónapban közölt felmérés szerint a spanyolok 62 százaléka szeretné, ha a király (a képen) lemondana a trónról. A  megkérdezettek alig fele támogatja a monarchia intézményét. Ugyanakkor a válaszadók többsége, 66 százaléka jó véleménnyel van a trónörökös Fülöp hercegről, és bízik abban, hogy ő majd képes lesz helyreállítani a spanyol korona fényét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik