Nagyvilág

Nyomoznak a spanyol király lánya ellen

Inaki Urdangarin ( Inaki Urdangarin)
Inaki Urdangarin ( Inaki Urdangarin)

Ismét kiterjesztették a nyomozást Spanyolországban I. János Károly király másodszülött lánya, Krisztina ellen férjének sikkasztási ügyével kapcsolatban.

Az Inaki Urdangarin – korábbi olimpiai bajnok kézilabdázó – elleni nyomozást vezető vizsgálóbíró a spanyol adóhivatalhoz fordult. Olyan pénzügyi műveletekről kért adatokat, amelyekben a király lánya is érintett. Április 3-án büntetőeljárást indítottak a 47 éves Krisztina hercegnő ellen befolyással való üzérkedés gyanújával, de ezt május elején felfüggesztették.

A hatóságok szerint a hercegnő együttműködött férjével, aki a vád szerint a Noos alapítvány elnökeként 2004 és 2006 között egy üzlettársával több mint 5 millió euró közpénzt sikkasztott el. Krisztina hercegnő ebben az időszakban a Noos igazgatóságának a tagja volt. Az alapítvány – az ügyészség szerint – irreálisan magas árakon rendezett kongresszusokat, továbbá fiktív számlákat állított ki különböző, kitalált szolgáltatásokra.

A hercegnőt munkaadója, a Caixa bank múlt szerdán kinevezte genfi igazgatónak, férje a család barcelonai villájában maradt. A 2011 végén kipattant korrupciós ügy és más botrányok miatt a spanyol uralkodóház a spanyol demokráciának a Franco-diktatúra utáni helyreállítása, 1975 novembere óta nem látott, súlyos válságba került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik