Nagyvilág

Találkozhatnak a két Korea családjai

A két Korea február végén folytatja az 1950-1953 közötti háború által szétszakított családok újraegyesítő találkozóit - állapodtak meg a két ország képviselői szerdán a határ menti Padmindzsonban.

A családegyesítési találkozóra – ami valójában a szétszakított családok tagjainak néhány napos találkozóját jelenti –  2010 októbere óta most kerül sor első alkalommal. Legutóbb tavaly szeptemberben terveztek ilyet, de akkor Phenjan az utolsó pillanatban elállt a találkozó megtartásától.

Üdülőhelyen találkozhatnak

A Yonhap dél-koreai hírügynökség a szöuli újraegyesítési minisztérium illetékesétől úgy értesült, hogy a családok közötti találkozókat február 20. és 25. között tartják az Észak-Korea keleti részén fekvő Kumgang-hegységben (Gyémánt-hegység) lévő üdülőhelyen.

A szerdai megállapodás hónapok óta az első bizalomépítő lépés az Észak- és Dél-Korea között. Phenjan katonai fenyegetései miatt – amelyeket egyebek között az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok váltottak ki – megnövekedett a feszültség a két ország kapcsolataiban.

A családegyesítés igen kényes kérdés a kettészakított Koreai-félszigeten, annál is inkább, mert a szétszakított családok tagjai a hetvenes-nyolcvanas éveikben járnak, és haláluk előtt még szeretnének találkozni rég nem látott hozzátartozóikkal.

Tavaly augusztusban a két ország újabb családegyesítésben egyezett meg. Több százan készültek mindkét országból a Kumgang-hegységbe utazni, hogy hat évtizede nem látott családtagjaikkal találkozzanak, amikor Phenjan “Szöul ellene tanúsított ellenséges magatartására” hivatkozva szeptemberben lemondta a találkozókat.

Nagy a nyomás Észak-Koreán

A szigorúan elválasztott két ország átlagpolgárai között nincsen közvetlen érintkezés. A háború következtében több millió koreai találta magát a határ túloldalán. Többségük úgy is halt meg, hogy sohasem láthatta ismét a hozzátartozóit.

A szétszakított családok tagjai a 2000-ben tartott, mérföldkőnek számító Korea-közi csúcsértekezlet óta jó tucatnyi találkozón vettek részt. Ezeken mintegy 17 ezer koreai találkozhatott régen látott gyermekével, testvérével vagy apjával. A családegyesítés azután szakadt meg 2010-ben, hogy Észak-Korea támadást intézett egy, az általa vitatott tengeri határ mentén fekvő dél-koreai sziget ellen.

Észak-Koreára továbbra is nyomás nehezedik Szöul és Washington részéről a hathatalmi (a két Korea, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Japán részvételével folyó) tárgyalások újrakezdése érdekében, amelyeken arra akarják rábírni Phenjant, hogy – egyebek között energetikai – segítségnyújtás fejében mondjon le atomprogramjáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik