Nagyvilág

Karácsonykor nem tárgyalnak az iráni atomprogramról

irán (irán, )
irán (irán, )

A felek csütörtök óta Genfben folytatnak az egyeztetéseket, hogy kidolgozzák a Teherán atomprogramjáról szóló, november végi genfi átmeneti megállapodás végrehajtásának technikai részleteit.

Mohammad Dzsavád Zarif iráni külügyminiszter és Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője abban egyezett meg vasárnap, hogy az ünnepek idejére felfüggesztik a hetek óta zajló szakértői szintű tárgyalásokat.

Az ISNA iráni hírügynökség arról számolt be, hogy az iráni diplomácia vezetője telefonon beszélt Ashtonnal, és abban állapodtak meg, hogy karácsony idejére felfüggesztik a Genfben zajló tárgyalásokat. További részleteket nem közölt az iráni sajtó.

A telefonbeszélgetés tényét Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes jelentette be, hozzátéve, hogy “jelentős nézetkülönbségeket fognak megvitatni a genfi megállapodással kapcsolatban”.

Zarif vasárnap Teheránban azt mondta, hogy “nem egyszerűek” a tárgyalások, szerinte “lassan haladnak”, s felszólította a feleket, hogy “kerüljék az olyan, problémás ügyeket, amelyek megnehezítik a munkát”.

A csütörtökön újrakezdett tárgyalások vasárnap is folytatódtak Genfben.

Az iráni küldöttség december 13-án megszakította az akkor még Bécsben folyó egyeztetéseket, miután a washingtoni kormányzat újabb kéttucatnyi vállalatot és magánszemélyt tett feketelistára a Teherán elleni gazdasági szankciók megsértése miatt. Irán szerint a lépés ellentmond a genfi megállapodás szellemének, amely előirányozta, hogy bizonyos szankciók enyhítéséért cserébe Irán lemond nukleáris tevékenységének központi elemeiről.

A Nyugat azzal gyanúsítja Teheránt, hogy békésnek nevezett atomprogramjának örve alatt atomfegyver kifejlesztésére törekszik. Irán tagadja ezt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik