Nagyvilág

Iráni atomra és ukrán tüntetésre figyel a világ

irán (irán, )
irán (irán, )

Az EU és Oroszország Ukrajnáról tárgyal, az iráni delegáció pedig megszakította a az ország atomprogramjáról szóló tárgyalásokat.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője a jövő hétfőn Brüsszelben fogja megvitatni az ukrajnai helyzetet. A két politikus munkareggeli keretében tárgyal, és a megbeszélésen terítékre kerülnek más kérdések is, szó lesz például az iráni atomprogramról és a szíriai helyzetről.

Catherine Ashton a héten Kijevben járt, és tárgyalt Viktor Janukovics ukrán államfővel az ukrajnai belpolitikai válságról, amelyet az idézett elő, hogy a kijevi vezetés visszalépett a társulási megállapodás megkötésétől az Európai Unióval.

Eközben az iráni szakértői csoport megszakította a teheráni atomprogramról szóló, három nappal korábban Bécsben kezdődött tárgyalásokat a nagyhatalmakkal és hazaindult, hogy konzultáljon a teheráni vezetéssel. Az IRNA hírügynökség pénteken idézte a teheráni illetékest, aki nem adott magyarázatot erre a lépésre. A hírügynökségek viszont arra emlékeztetnek, hogy az Egyesült Államok csütörtökön feketelistára tett újabb kéttucatnyi vállalatot és magánszemélyt az Irán ellen hozott gazdasági szankciók megsértése miatt.

Irán november 24-én ideiglenes megállapodást kötött a vele tárgyaló hat nagyhatalommal. A megállapodás az iráni nukleáris tevékenység részleges – hat hónapig tartó – befagyasztását irányozza elő, cserébe az Irán ellen irányuló nemzetközi szankciók enyhítéséért. Ebben az időszakban újabb szankciók nem vezethetők be Teherán ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik