Nagyvilág

Nem büntethető az örmény népirtás tagadása

birosag(46)(960x640).jpg (bíróság)
birosag(46)(960x640).jpg (bíróság)

Elmarasztalta a svájci államot az Emberi Jogok Európai Bírósága amiatt, hogy egy svájci bíróság pénzbírságra ítélt egy férfit az 1915-ös örmény népirtás tagadása miatt.

Az emberi jogi bíróság kimondta, hogy Svájc megsértette Dogu Perincek török politikus szólásszabadsághoz való jogát. Az érzékeny és esetlegesen megbotránkoztató kérdések nyílt megvitatásához való jog szabad gyakorlása a szólásszabadság egyik alapvető tényezője – írták az ítélet indoklásában.

Dogu Perinceket, egy kis baloldali török párt vezetőjét 2007-ben egy svájci bíróság pénzbüntetésre ítélte, miután két évvel korábban egy svájci konferencián “nemzetközi hazugságnak” nevezte az akkori török birodalom területén élő örmények ellen 1915-ben elkövetett népirtást, és tagadta, hogy a több százezer ember életét kioltó mészárlásokkal és kitelepítésekkel Törökország szándékosan népirtást követett el.

A svájci bíróság úgy ítélte meg, Perincek kijelentéseinek célja nem az volt, hogy történelmi vitát kezdeményezzen, s pénzbüntetésre ítélte a politikust az örmény népirtás rasszista indítékból elkövetett tagadása címén.

A Strasbourgban működő emberi jogi bíróság hangsúlyozta, hogy nem feladata állást foglalni az 1915-ben végrehajtott mészárlásokról, sem arról, hogy ezek népirtással értek-e fel. Ugyanakkor a bíróság szerint nincs egyetértés arról, hogy a történtek a “népirtás” fogalma alá tartoznak-e. A kérelmező emellett “soha nem tagadta a szóban forgó években történt gyilkosságokat és kitelepítéseket”, és “nem fejezett ki megvetést az áldozatokkal szemben”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik