Nagyvilág

Sztrájk francia módra: a vonatok nagy része közlekedik

havas sín (hó, sín, sín, )
havas sín (hó, sín, sín, )

Szerda este kezdődött és péntek reggelig tart Franciaországban a vasúti dolgozók munkabeszüntetése.

Az állami vasúttársaság (SNCF) igazgatósága szerint a nemzetközi vonatokat kevéssé érinti a sztrájk, a Párizs és London között közlekedő Eurostar, valamint a Thalys Brüsszelbe és a német városokba induló valamennyi járata menetrendszerűen indul, Svájc és Olaszország felé azonban tíz vonatból csak hét közlekedik.

A legnagyobb fennakadások a párizsi agglomeráció regionális vonalain tapasztalhatók, ahol a vonatoknak csak a negyede indult el délelőtt, beleértve a főváros és a legnagyobb francia repülőtér, a Roissy termináljai között közlekedő vasutat.

A szétesésétől tartanak

A dolgozók az ellen tiltakoznak, hogy a kormány a jelenleg egységes, de 40 milliárd eurós (12 ezer milliárd forintos) adósságot felhalmozó vasúttársaságon belül három különböző, a szolgáltatástól függően ipari, illetve kereskedelmi céget kíván létrehozni a párhuzamosságok megszüntetésére és az adósságállomány csökkentésére, és megnyitná a személyszállítási vasúti piacot a konkurencia előtt.

A szakszervezetek szerint az átalakítás a vasúti rendszer széteséséhez vezethet. A tervezet jövő tavasszal kerül a parlament elé.

Az SNCF vezetősége arról biztosította a dolgozókat, hogy az előző sztrájk óta a kormány egyértelmű kötelezettségvállalásokat tett arra, hogy a vasúttársaság állami státusza és a cég egysége az átalakítással nem fog sérülni.

Az SNCF mintegy 150 ezer embernek ad munkát Franciaországban, ahol naponta 15 ezer vonat közlekedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik