Belföld

Számmal és betűvel jelöli vonatait a MÁV

máv (máv, vasút, vasútállomás, )
máv (máv, vasút, vasútállomás, )

A könnyebb és egyszerűbb tájékozódás érdekében új utastájékoztatási rendszert vezet be a MÁV-START a vasárnapi menetrendváltástól a városi, közösségi közlekedéshez hasonlóan - közölte a vasúttársaság az MTI érdeklődésére szerdán.

Az MTI azt követően kereste meg a vasúttársaságot, hogy az iho.hu hírportál szerdán közölte: vasárnaptól viszonylatszámot kapnak a MÁV-START Budapest-Déli pályaudvarról induló személyvonatai. A MÁV-START hangsúlyozza: a rendszer célja az utasok megfelelő színvonalú tájékoztatása, a vasút szerepének erősítése az elővárosi forgalomban.

S = Személyvonat

A vasúttársaság a vonatokat betűvel és számmal jelöli legfeljebb 4 karakterben, ebből tájékozódni lehet, hogy egy vonat merre közlekedik, illetve hol áll meg. A szám az útvonalat, a betű pedig a vonatnemet jelöli. Például az S30 jelentése, hogy a vonat a 30-as vonalon (Budapest-Déli – Székesfehérvár) közlekedő személyvonat (S). A jelzések a járművek és az állomások utastájékoztató felületein jelennek meg – írja a MÁV-START Zrt.

Az új utastájékoztatási rendszert első ütemben a Budapest-Déli pályaudvar és kapcsolódó elővárosi vonalain vezetik be, mivel a legnagyobb arányban itt közlekednek elektronikus kijelzőkkel ellátott járművek, a későbbiekben pedig a tapasztalatok alapján bővülhet a kör.

Z = Zónázó

Példaként említi a MÁV-START, hogy az Érd alsón át közlekedő zónázó vonatok a Z30-as, a személyvonatok pedig az S30-as jelzést kapják. Egyes kora hajnali és késő esti vonatok Székesfehérváron túl közlekednek illetve Székesfehérváron túlról érkeznek, így Érden S34-es és S35-ös személyvonatokkal is lehet majd találkozni. A 34 jelentése: Keszthely-Balatonszentgyörgy-Fonyód-Siófok-Székesfehérvár-Érd-alsó-Kelenföld-Budapest-Déli útvonal.

Itt a személy- (S34) és gyorsított (G34) vonat van jelölve. A 35 szám a Nagykanizsa-Balatonszentgyörgy-Fonyód-Siófok-Székesfehérvár-Érd-alsó-Kelenföld-Budapest-Déli útvonalat jelöli. Itt csak egy személyvonat (S35) lesz jelölve egyelőre.
Az Érd felsőnél megálló vonatok közül a személyvonatok S40 vagy S42 jelzésűek lesznek attól függően, hogy Dunaújvárosig közlekednek-e vagy sem.

G = Gyorsított

A 40-es jelentése: Pusztaszabolcs-Érd felső-Kelenföld-Budapest-Déli útvonal. Itt csak személyvonatok (S40) vannak. A 42 jelentése: Dunaújváros-Pusztaszabolcs-Érd felső-Kelenföld-Budapest-Déli útvonal. Itt személy- (S42) és gyorsított (G42) vonatok közlekednek. A G42-es jelzés azt jelenti, hogy a vonat gyorsított, azaz Pusztaszabolcs és Dunaújváros között nem áll meg.

Szintén Érd felsőn áll meg a G43-as gyorsított személyvonat, amely teljesen új viszonylat a fővároson belüli vonatközlekedésre: Budapest-Déli helyett Ferencvároson át Kőbánya-Kispestre közlekedik, a reptéri eljutást is segítve. A 43 jelentése, hogy a vonat részben a 40-es, részben a 30-as vonalon, azaz a Székesfehérvár-Érd felső-Kelenföld-Kőbánya-Kispest útvonalon közlekedik, és gyorsított vonat – tájékoztatott a MÁV-START.

Mivel a rendszer a menetrendváltással egy időben lép életbe, amikor az utastájékoztatási és menetrendi adatbázisok frissítése egyébként is megtörténik, ezért kimutatható többletköltség nem jelentkezik – tájékoztatott a MÁV-START.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik