Nagyvilág

Az eső is siratja Mandelát Johannesburgban

A zuhogó eső ellenére már órákkal a hivatalos gyászszertartás kezdete előtt gyászolók ezrei gyűltek össze abban a stadionban, ahol Nelson Mandelát búcsúztatják. Putyin Szolzsenyicinhez hasonlította a politikust, Obama a történelem óriásának nevezte. Pár országban botrányt okozott a diplomáciai jelenlét.

A gyászszertartást a 95 ezer férőhelyes sowetói stadionban rendezik, ott, ahol 23 évvel ezelőtt megtartotta első beszédét az apartheid-ellenes mozgalom vezéralakja, 27 év után kiszabadulva börtönéből. A múlt csütörtökön elhunyt Nobel-békedíjas politikus utoljára itt lépett a nyilvánosság elé, a három évvel ezelőtti dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság döntő mérkőzésén.

A hivatalos gyászszertartás közép-európai idő szerint tíz órakor kezdődött. Helyszíni beszámolók szerint már öt órával a hivatalos szertartás kezdete előtt gyászolók ezrei gyűltek össze a standionban. A zuhogó eső ellenére ünnepélyes a hangulat a hatalmas sportpályán, a megemlékezők táncolnak, a futball-világbajnokságról ismert vuvuzelákat fújják, az apartheidellenes harc idejéből ismert dalokat énekelnek, fehérek és feketék egy kórusban.

80 ezer embert várnak

“Itt voltam 1990-ben, amikor Mandelát szabadon engedték, és itt vagyok most is, hogy elbúcsúzzak tőle” – mondja a gyászolók egyike. “Az eső áldás Afrikára” – teszi hozzá egy 52 éves nő, aki az elsők között érkezett a Soccer City stadionba, amelynek kapuit helyi idő szerint reggel hat óra után nyitották meg a gyászolók előtt.


Fotó: MTI/EPA/Kim Ludbrook

“Mandela nagyon sokat tett a Dél-afrikai Köztársaságért. Az, hogy eljöttem ide, a legjobb, amit tehetek érte. Megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek” – mondta egy 29 éves férfi, aki apró gyerek volt még, amikor véget ért az apartheid, mégis a legnagyobb tisztelettel beszél Mandeláról, aki már életében legendává, a faji megkülönböztetés elleni harc szimbólumává vált szerte a világon.

A sowetói stadionba mintegy 80 ezer megemlékezőt várnak, s 91 jelenlegi állam- és kormányfő, tíz korábbi vezető, 86 küldöttségvezető és 75 kiemelkedő személyiség erősítette meg részvételét a hivatalos megemlékezésen. Hírügynökségek szerint reggel megérkezett Johannesburgba Barack Obama amerikai elnök és felesége, Michelle Obama is, velük együtt érkezett George W. Bush volt amerikai elnök feleségével, Laurával.

Az, hogy több mint 90 ország vezetője részt vesz a megemlékezésen, s közülük egyesek olyan, egymással szemben ellenséges államokból érkeztek, mint például az Egyesült Államok és Kuba, különös színt és hangulatot kölcsönöz a gyászszertartásnak.

Putyin Szolzsenyicinhez hasonlította

Putyin hétfő este kereste fel a Dél-afrikai Köztársaság moszkvai nagykövetségét, hogy kinyilvánítsa részvétét. Dél-Afrika első fekete bőrű elnöke, a Nobel-békedíjjal kitüntetett politikus, aki 27 évet sínylődött börtönben apartheid-ellenes tevékenysége miatt és a faji megkülönböztetés elleni harc jelképévé vált világszerte, a múlt csütörtökön hunyt el.
Putyin emlékeztetett arra, hogy az egykori Szovjetunió volt az, amely a legtevékenyebben támogatta az afrikai országokat, s köztük Afrika déli részét a faji megkülönböztetés elleni küzdelemben, az igazságosság és a demokrácia megteremtése érdekében.

Hangoztatta, hogy Nelson Mandela egyike a 20. és a 21. század legkiemelkedőbb alakjainak. Jelentősége a kor olyan nagy személyiségeihez mérhető, mint amilyen Mahátma Gandhi, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja, valamint Alekszandr Szolzsenyicin orosz ellenzéki író volt.

Izraelből a kneszet elnöke érkezik

A Mandela temetésen megjelenő izraeli delegáció ügye súlyos kritikát váltott ki számos izraeli médiumban. Eredetileg Simon Peresz államelnök tervezte részvételét, de Peresz a miniszterelnöki hivatal kérésére visszalépett, amikor Benjámin Netanjahu kormányfő közölte, hogy ő akar Dél–Afrikába utazni.

Később Netanjahu a magas, hétmillió sékelre (kb. másfél millió euróra) rúgó költségek miatt visszalépett, csakhogy közben a kilencven éves államfő orvosai nem javasolták a hosszú utat, mert Peresznek influenzája és enyhe láza van.

Csehországban is botrányt kavart a búcsúztatás, így a külügyminiszter utazik Dél-Afrikába, miután a miniszterelnöknek nem volt kedve. Ez úgy derült ki, hogy Jirí Rusnok mikrofonja bekapcsolva maradt és a kínos beszélgetést közzétették.

Magyarországot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviseli – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője hétfőn.

Obama Madibázott

Barack Obama is beszédet mondott a gyászszertartáson. Az amerikai elnök a történelem óriásának, a 20. század utolsó nagy felszabadítójának nevezte Nelson Mandelát. – mondta Barack Obama amerikai elnök kedden, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű vezetőjének johannesburgi gyászszertartásán.

Obama – aki beszédében következetesen törzsi nevén, Madibának szólította a néhai dél-afrikai polgárjogi harcost és államfőt – Mahátma Gandhihoz, Martin Luther Kinghez és Abraham Lincolnhoz hasonlította Mandelát.

Mandela küzdelemmel, ravaszsággal, kitartással és hittel foglalta el helyét a történelemben – mondta energikus beszédében az amerikai elnök, aki magát és feleségét e küzdelem haszonélvezőjének nevezte.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a küzdelem még nem ért véget, az igazságtalanság és a diszkrimináció még mindig világméretű probléma.

“Túl sok vezető van, aki szolidaritást vállal Madibával, de nem tűri el az eltérő véleményeket még a saját népe részéről sem” – mondta Barack Obama a gyászszertartáson, amelyen többek között a kínai alelnök, a kubai államfő és a népirtással vádolt Robert Mugabe zimbabwei elnök is részt vett.

Olvasói sztorik