Nagyvilág

Semjén Zsolt megy Mandela temetésére

Semjen-Zsolt(1)(960x640)(2).jpg (Semjén Zsolt)
Semjen-Zsolt(1)(960x640)(2).jpg (Semjén Zsolt)

A miniszterelnök-helyettes képviseli hazánkat a volt dél-afrikai államfő keddi búcsúztatásán.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviseli Magyarországot Nelson Mandela, volt dél-afrikai államfő ünnepélyes állami búcsúztatásán kedden Pretoriában – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője hétfőn az MTI-vel.

A Nobel-békedíjas Mandela csütörtökön halt meg johannesburgi otthonában családja és néhány barátja jelenlétében.

A dél-afrikai kormány szombaton közölte, hogy egyhetes gyász után vehet végső búcsút a világ és hazája Nelson Mandelától, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete elnökétől.

Akik ott lesznek és akik nem

Tegnapi összesítés szerint több, mint félszáz állam- és kormányfő jelezte, hogy részt vesz a johannesburgi gyászszertartáson. A sowetói stadionba tervezett megemlékezésen ott lesz mások mellett Barack Obama amerikai, Dilma Rousseff brazil és Francois Hollande francia elnök, valamint David Cameron brit és Mariano Rajoy spanyol kormányfő is. Angela Merkel német kancellár nem megy el a gyászszertartásra, az eseményen Németországot Joachim Gauck államfő képviseli.

Csehországból a külügyminiszter utazik Dél-Afrikába, miután a miniszterelnöknek nem volt kedve. Ez úgy derült ki, hogy Jirí Rusnok mikrofonja bekapcsolva maradt és a kínos beszélgetést közzétették.

Az izraeli miniszterelnök pedig takarékossági okból mondta le a részvételt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik